Primarul Ioan Turc şi prefectul Mica Oprea la Cluj, la prezentarea de către Mitropolitul Andrei a Bilanțului Arhiepiscopiei Clujului

La eveniment au fost prezenţi preoţi bistriţeni, subprefectul Ioan Zegrean, prof. Mircea Gelu Buta, fostul prefect Ovidiu Frenţ

Sâmbătă, 5 februarie 2022, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2021 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se

prezintă astfel:

 

            Evenimentele anului au fost:

  • Centenarul naşterii Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021), moment comemorativ desfăşurat vineri, 12 martie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, însoţit de prezentarea volumului Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021).
  • Zece ani de la alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte ANDREI ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, moment aniversar desfăşurat marţi, 23 martie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă împreună cu prezentarea volumului Mitropolitul ANDREI, un deceniu de slujire la Cluj” și broșura Bună Vestire la zece ani.
  • Centenarul nașterii Arhiepiscopului Justinian Chira (1921-2021), moment comemorativ desfășurat vineri, 28 mai 2021, la Mănăstirea Rohia, în prezența Mitropolitului Clujului.
  • Centenarul Eparhiei Clujului: 100 de ani de la alegerea Episcopului Nicolae Ivan, simpozion organizat pe data de 28 septembrie 2021, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, însoțit de prezentarea volumului Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
  • Trecerea la cele veşnice în data de 8 octombrie 2021, a Preasfinţitului Vasile Fluieraş (Someşanul), fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, în perioada 1998-2019.
  • Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiți adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

 

            Misiunea în rândul tinerilor

Anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar şi la Mărişel, Someșu Rece, Măguri-Răcătău, Șăulia, Scrind-Frăsinet sau Găbud, peste 20 de tabere pentru copii şi tineri, cu peste 1.000 de participanți, dar şi o tabără dedicată pregătirii voluntarilor, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă, toate desfăşurate în conformitate cu normele igienico-sanitare aflate în vigoare.

În contextul Centenarului Eparhiei Clujene, a fost organizat Festivalul-Centenar de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, ediția a X-a, la care au participat 14 grupuri de tineri, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.  

            Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a dobândit din toamnă titulatura de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021. Tot din toamna anului trecut, în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian” Bistrița.

Au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.    

 

            Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Au fost derulate două campanii de donare de sânge inițiate de ASCOR Cluj.     

În anul 2021 a fost deschis Serviciul de asistență comunitară în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în care funcționează un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate, și s-a lansat proiectul „Incluziv pentru Dej – dezvoltare locală prin măsuri activintegrate de justiție socială”, ce va fi implementat de către Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Liceul Tehnologic Special Dej. Proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții pentru 869 de beneficiari.

În anul 2021 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 835.156 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 116.065 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 253.483 lei şi suma de 390.659 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. Protopopiatul Huedin a organizat o colectă specială pentru victimele inundațiilor din parohiile Protopopiatului Câmpeni (Arhiepiscopia Alba Iuliei), în urma căreia s-au strâns 74.949 lei.

            La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 523.000 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

            În anul 2021, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult și asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 18.352.363 lei, de care au beneficiat 17.324 de persoane.

În anul 2021, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 68 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 40 de biserici.

 

            Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2022 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, amenajarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a celor două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, deschiderea magazinului de panificație Artos, finalizarea lucrărilor la căminul preoțesc, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu (str. Al. Odobescu nr. 4) și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca 100 de ani de la înființarea Bibliotecii Eparhiale și 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Teofil Herineanu.

 

            Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

            Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

            Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.

 

            Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului

           

            Pr. Cornel Coprean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5