Reprezentanţi din Bistrița-Năsăud, la Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului, prezidat de mitropolitul Andrei
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Membrii Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 3 februarie 2024, în ședința anuală de lucru, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În cadrul ședinței s-a făcut bilanţul activităţilor Eparhiei din anul 2023, sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane.
Ședința Adunării Eparhiale a fost precedată de un Te Deum. Slujba a oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, începând cu ora 10:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența Mitropolitului Andrei, a membrilor Adunării și a altor invitați, printre care s-au aflat oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic și oameni de cultură din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud. Din Bistrița-Năsăud au participat protopopii Alexandru Vidican, Ioan Dâmbu, Dragoş Cristian, preoţii Nicolae Feier, Marius Pintican, Emanuel Vidican, Tudor Mudure, Adrian Cherhaţ, Dan Iftimi, Paul Gavriloaie, prof. dr. Mircea Buta, prefectul Teofil Cioarba, subprefectul Ioan Zăgrean, primarii Ioan Turc, Nicolae Moldovan şi Cătălin Bota, director AJPIS Anisia Bob, oamenii de afaceri Gavril Ursa, Alexandru Simionca, Ioan Scurtu, Ioan Runcan ş.a.
Lucrările Adunării Eparhiale s-au desfășurat în aula facultății, unde, în deschidere, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța activității Bisericii în viața comunității. Totodată, a apreciat activitățile și realizările desfășurate în Arhiepiscopie pe parcursul anului 2023.
Apoi, într-un mod interactiv au fost prezentate rapoartele pe anul 2023 ale celor patru sectoare din cadrul Arhiepiscopiei, reprezentate astfel: pr. Cristian Baciu – sectorul administrativ-bisericesc, ec. Sorin Câlea – sectorul economic, pr. Cornel Coprean – sectorul cultural și Liciniu Câmpean – sectorul social-misionar.
După prezentarea rapoartelor, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt duhovnicesc și a evidențiat latura cantitativă, dar și calitativă a activităților social-filantropice desfășurate în Eparhie. Totodată, ierarhul a subliniat importanța construirii Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” pentru comunitatea clujeană și nu numai.
Alocuțiuni au rostit mai mulți membri ai Adunării și alți invitați, printre care prefectul județului Cluj – Irina Munteanu, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române și membru în Adunarea Națională Bisericească, prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca și membru în Adunarea Națională Bisericească, prof. univ. dr. Adrian Papahagi – cadru universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci – directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și primarul Municipiului Bistrița – Ioan Turc.
Pe lângă membrii titulari, la ședință au participat membrii onorifici, oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură și alți invitați din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.
La finalul întrunirii, rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de activități și proiecte pentru anul în curs, 2024, au fost supuse la vot și aprobate.
Proiecte pentru anul 2024
Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2024 se numără: implementarea proiectului „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca”, în care sunt incluse și lucrările de mozaic; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca și la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, precum și la alte centre aflate în lucru sau în curs de finalizare. De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca Centenarul învățământului teologic ortodox universitar clujean, conform comunicatului de presă.
Mai multe detalii despre realizările din anul 2023, precum și despre cele aflate în derulare: Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2023
Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă
Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe o perioadă de 4 ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici şi 20 mireni. Preşedintele Adunării Eparhiale este chiriarhul locului, iar episcopul-vicar este membru de drept al Adunării, cu vot deliberativ.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Bistrița-Năsăud, la Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului, prezidat de mitropolitul Andrei
- Primarul Ioan Turc şi prefectul Mica Oprea la Cluj, la prezentarea de către Mitropolitul Andrei a Bilanțului Arhiepiscopiei Clujului
- Preşedintele CJ, prefectul, protopopii şi primarii oraşelor din judeţ, prezenţi la Bilanţul Arhiepiscopiei Clujului
- Biserica Ortodoxă va deschide, anul acesta, la Bistriţa, o şcoală şi Centrul de îngrijiri paliative
- Vicepreşedintele CJ, protopopii, primari, la Bilanţul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2017. Evenimentul din capitala Transilvaniei, în prezenţa Mitropolitului Andrei
Adaugă comentariu nou