Primarul Mircea Romocea: Gândim un proiect de regenerare urbană a cartierului de blocuri. Aşteptăm semnarea contractului pentru Planul de mobilitate urbană!

Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, se va întâlni miercuri cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi ai Ministerului Transporturilor, pentru a discuta despre două proiecte extrem de importante pentru oraş.

         „Este o întâlnire extrem de importantă pentru dezvoltarea Năsăudului. Cu cei de la ADR Nord-Vest avem în discuţie mai multe teme. Cea mai importantă vizează promovarea unui proiect de regenerare urbană a zonei de blocuri din oraş. Noi avem pregătită o parte din documentaţie. În zonă sunt 64 de blocuri iar o parte din terenuri sunt în domeniul public, altele sunt în litigiu. Măcar pentru suprafaţa pe care o avem clarificată din punct de vedere juridic încercăm un proiect de regenerare urbană, care vizează reabilitarea blocurilor, alei pietonale, spaţii verzi etc.”, ne-a dezvăluit primarul Romocea. De asemenea, de la ADR se aşteaptă şi un semnal cu privire la un alt proiect major depus de administraţia locală, şi anume Planul de mobilitate urbană durabilă a oraşului. Ultimele clarificări au fost transmise deja către autoritate, mizându-se pe semnarea contractului de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

         Proiectul, estimat la aproximativ 5 milioane euro, se încadrează în obiectivul specific 3.2 al Axei 3, prin reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă prin îndeplinirea obiectivelor specifice, implementate într-o manieră integrată. Proiectul răspunde la Prioritatea de Investiţii 4e, avand ca scop final  promovarea unor strategii ce vor contribui în mod direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de alte gaze cu efect de seră (GES),  prin dezvoltarea  mobilității urbane bazată pe mersul pe jos, precum şi  utilizarea transportului public, de înaltă calitate şi eficienţă, reducând astfel  utilizarea  transportului privat, în interiorul oraşului Năsăud.

În acest sens, se va urmări în principal îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor săi de parcurs, accesibilităţii, transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puţin atractivă din punct de vedere economic şi al timpilor de parcurs, faţă de utilizarea transportului public, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor şi reducerea emisiilor de echivalent CO2, în oraşul Năsăud.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără achiziţionarea a 5 autobuze electrice, dintre care  trei autobuze electrice mici, de aproximativ 10 -15 locuri, şi 2 autobuze electrice mari, de aproximativ 25-30 locuri, destinate transportului public rutier. De asemenea, proiectul prevede construirea unui depou aferent transportului public local de călători inclusiv infrastructura tehnică aferentă şi a 32 de stații de aşteptare a transportului public (autobuze electrice). Va fi creat un sistem de bilete integrate pentru călători („e-bilete”  sau „e-ticketing”).

Prin proiect, va fi modernizată infrastructura rutieră, respectiv a părţii carosabile utilizate în comun de mijloacele de transport public de călători, în vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport construită, în lungime de 3,8 km. Este vorba despre străzile Crişan, Avram Iancu, Andrei Mureşanu, Vasile Naşcu, Tudor Vladimirescu, Comoarei şi Dumitru Vârtic. De asemenea, vor fi amenajate trasee pietonale (trotuare) pe o lungime de 2,8 km.

Nu în ultimul rând, va fi creat un sistem de management al traficului, inclusiv a sistemului de monitorizare video, precum și a  sistemului de transport inteligente (STI) pe aliniamente urmând săfie plantaţi arbori și arbuști.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5