Primarul Romocea: Elevii năsăudeni vor fi sprijiniţi prin acordarea unor facilităţi în anul şcolar 2014-2015

Transport subvenţionat

Administraţia publică locală şi legislativul local năsăudean s-au pus de acord în şedinţa lunară ordinară de joi, 25 septembrie, ora 16.00, în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat elevilor pentru anul şcolar 2014-2015.
În primul rând, este vorba despre acordarea unor facilităţi la transportul public pentru elevii din carierele Năsăudului, dar şi din zonă. Astfel, s-a acordat subvenţionarea cu 50% din valoarea unui abonament stabilit pe durata celor două semestre ale anului şcolar, elevilor din unităţile de învăţământ obligatoriu şi liceal, care circulă cu mijloacele de transport în comun aparţinând operatorilor de transport public.
Se vor acorda abonamente semestriale gratuite elevilor orfani, elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi elevilor instituţionalizaţi din învăţământul obligatoriu, liceal şi special acreditate/autorizate din oraşul Năsăud, care circulă cu mijloacele de transport în comuna aparţinând operatorilor de transport public.
„Fondurile necesare pentru acoperirea facilităţilor acordate elevilor sunt asigurate din bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Năsăud”, ne spunea primarul Mircea Romocea, care, răspunzând la solicitarea scrisă a conducerii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” referitor la achiziţionarea unui microbuz şcolar în vederea asigurării transportului celor 50 elevi (23 din ciclul primar şi 27 din cel gimnazial) cu domiciliul în cartierul Liviu Rebreanu şi 44 de elevi (19 din ciclul primar şi 25 din cel gimnazial) cu domiciliul în cartierul Luşca, cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, iar transportul în comun nu prezintă siguranţa lor - a asigurat că se va rezolva situaţia cât mai repede, după o întrevedere cu operatorii de transport în comun, deoarece aşa este mai convenabil.

Burse de merit

În urma analizei adreselor primite de la şcoli, privind acordarea burselor de merit unor elevi din învăţământul preuniversitar de stat pe anul 2014-2015, s-a votat în unanimitate acordarea a două burse de merit: Târlişan Ioan Paul Petru, clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi Căldărea Cristian, clasa a IX-a de la C.N. „George Coşbuc”, care au întrunit punctajul cel mai mare în baza criteriilor stabilite în Regulamentul aprobat prin HCL Năsăud nr. 87/2011.
Cuantumul bursei este de 250 lei/lună, valabil pentru întreg anul şcolar 2014-2015, fiind asigurat din bugetul local, rectificat ulterior.

Colectarea deşeurilor – o problemă cu… şmen

În primul rând, să vorbim despre containerele semi-îngropate. Potrivit viceprimarului Nicolai Găitan, începând cu luna octombrie, firma SC Vitalia – cea care gestionează sistemul de colectare selectivă a deşeurilor – va goli toate aceste containere care deja sunt arhipline, mai mult, deşeurile sunt aruncate şi pe jos, aceste containere fiind accesibile încă din luna august, imediat ce au fost montate. Îl credem pe cuvânt pe viceprimar, vom vedea ce vor face cei de la Vitalia.
x x x

În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor, altele decât cele menajere şi cele selective, primarul Mircea Romocea ne spune că, zilele acestea, conducerea oraşului Năsăud a emis noi reguli de colectare. Astfel, spre ştiinţa cetăţenilor urbei, în comunicatul primarului se specifică faptul că deşeurile de tip vegetal (crengi, iarbă, plante, rădăcini sau rumeguş) provenite din gospodăriile individuale se vor depune în grădina proprie, scoaterea acestora pe domeniul public fiind interzisă. Acestea se vor putea scoate şi depune doar în a treia şi a patra sâmbătă din luna octombrie şi doar în a treia şi a patra sâmbătă din luna martie.
Molozul din apartamente, case ori societăţi comerciale pot fi scoase şi depuse pe domeniul public pentru ridicare doar la cerere, cu aprobarea operatorului de salubritate, după achitarea contravalorii aferente cantităţii de deşeuri.
Deşeurile voluminoase (canapele, fotolii, mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice) vor fi scoase pentru ridicare doar când se organizează campanii pentru colectarea acestora, campanii ce vor fi anunţate prin mass-media, audio sau prin staţiile mobile ale administraţiei locale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5