Gunoi mai scump, din toamnă

Colectarea selectivă a rezidurilor menajere cunoaște, de curând, noi dimensiuni la nivelul orașului Beclean, odată cu implementarea, în această perioadă, a proiectului privind “Sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud”. Practic, 200 de platforme sunt acum amenajate pentru amplasarea containerelor semiîngropate, prevăzute cu sisteme de închidere etanș, în ideea asigurării serviciului de salubrizare la standarde îmbunătățite în toate cartierele și zonele localității.
Faptul va avea, foarte probabil din toamnă, consecinţe în tarifele percepute de operatorul SC “Vitalia Servicii pentru Mediu”, mai mari decât cele practicate până acum de către Direcţia de Gospodărire Comunală Beclean, care gestionează serviciul de salubrizare. Dacă acum, un beclenar – persoană fizică - plăteşte 2 lei/lună, după noul sistem va avea de achitat, cu tot cu TVA, 3,5 lei; persoanele juridice vor contribui cu 239, 48 de lei/tonă plus TVA, în timp ce în mediul rural fiecare va fi taxat cu câte 1,8 lei/lună (cu TVA inclus). Deşeurile rezultate din activităţi de construcţii şi demolări vor fi colectate, transportate şi depozitate în schimbul a 23,86 lei/tonă (plus TVA), iar reziduurile voluminoase şi DEEE, pentru 27,62 de lei/tonă (plus TVA).
În această perioadă, societatea care a câştigat contractul de gestiune a deşeurilor la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud se află, la Beclean, în campanie de încheiere a contractelor cu populaţia, urmând ca peste câteva luni să intre propriu-zis în pâine.
Potrivit site-ului proiectului, “www.ecobn.ro”, valoarea eligibilă este de 141.709.850 lei, 98 la sută reprezentând finanțare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, restul de doi la sută fiind contribuția beneficiarului prin bugetele autorităților locale. Investiția presupune realizarea în județ a unor obiective majore pentru protecția mediului și gestionarea deșeurilor în Bistrița-Năsăud, după cum urmează: construirea unui centru de management integrat al deșeurilor în comuna Dumitra, a unei stații de transfer la Bistrița și a patru puncte de transfer în localitățile Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi și Galații Bistriței; construirea în municipiul Bistrița a două centre de colectare a deșeurilor voluminoase și DEEE și a câte unui centru de colectare în fiecare oraș al județului; achiziționarea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și vehicule pentru transportul acestora; închiderea și ecologizarea depozitelor neconforme (în mediul urban – 4 - și în cel rural).

Comentarii

01/08/14 09:30
Un cititor ...

Pe romani o sa-i vedeti Dvs vreodata ducand la container... separat hartiile, ori deseurile de plastic , sticla ori fier...?! Eu cred ca este de domeniul "fictiunii"...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5