Primarul Vasile Şut: Sperăm să putem aproba bugetul în aprilie! Din datele preliminare, este cel mai slab din perioada mea! Continuăm proiectele europene

Primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut, consideră că bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021 va fi cel mai mic din perioada sa la primărie, şansa de dezvoltare a comunităţii fiind proiectele europene aflate în implementare. „După propunerile care au venit, pare cel mai slab buget. Ne apropiem de martie, nu este adoptat nici la nivel central, apoi cu datele de afişare, transparenţă şi dezbatere publică, ajungem în luna aprilie. Veniturile proprii, pe care le aveam şi din pădurile aflate în proprietatea noastră, au scăzut foarte mult pe perioada pandemiei”, a precizat primarul Vasile Şut.

La Tiha Bârgăului, autorităţile locale au în implementare, în acest an, nu mai puţin de 7 proiecte  cu finanţare europeană, aflate în diferite stadii de execuţie. Este vorba despre cinci proiecte care vizează asfaltarea unor tronsoane de drum comunal, agricol şi forestier. În total, sunt în execuție peste 43 de kilometri de drumuri, valoarea acest investiţii depășind 35 de milioane de lei (350 miliarde lei vechi. La acestea se adaugă proiectul de construire al rețelei de apă și canalizare (cu o valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro), plus cel de reabilitare a Căminelor culturale din Tiha și Tureac (500.000 euro). Acest proiect este finalizat, dar încă nu a fost recepţionat, după cum ne precizeză edilul din Tiha Bârgăului. Vorbim despre lucrări care au început şi care vor continua sau se vor încheia în 2021.

De asemenea, sunt alte două proiecte din fonduri guvernamentale la care se reiau lucrările, şi anume proiectul de canalizare de la Piatra Fântânele, dar şi modernizarea sistemului de iluminat public, unde stadiul de execuţie este de peste 70%.

Pentru perioada următoare, pe lângă finalizarea tuturor proiectelor aflate în  execuție, echipa administrativă de la Tiha Bârgăului are în vedere şi alte proiecte, precum continuarea lucrărilor de apă și canalizare în toată comuna (Master Plan etapa II-a); asfaltarea tuturor străzilor din comună, construire rețea publică de apă în Piatra Fântânele, construire capele mortuare, introducerea gazului metan, reabilitare grădiniță Mureșenii Bârgăului, cadastrarea comunei Tiha Bârgăului, amenajare zonă de agrement Valea Străjii sau amenajarea drumurilor agricole și de hotar.

„Deocamdată nu sunt deschise liniile de finanţare prin fonduri europene. Avem proiecte depuse şi la Compania Naţională de Investiţii. Sperăm să putem profita de orice oportunitate de finanţare, atunci când va fi, pentru a continua dezvoltarea comunei. Nu ştiu dacă anul acesta vor fi finanţări din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, ne-a declarat primarul Vasile Şut.

***                                                   

De asemenea, până în luna august, administraţia locală va trebui să susţină şi proiectul finanţat din Granturi SEE – fonduri norvegiene – prin care câteva zeci de elevi din Tureac sunt sprijiniţi în efectuarea temelor, primesc o masă caldă, rechizite etc., la centrul educaţional din localitate.

În ceea ce priveşte tabletele şcolare, o parte a venit de la Ministerul Educaţiei prin Inspectoratuş Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, o parte a fost achiziţionată de către Primăria Tiha Bârgăului, astfel că 60% dintre elevi au astfel de dispozitive.  

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5