Primul an al proiectului Euroland, la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu. În octombrie, roboţii şcolilor partenere vor dansa pe melodii populare!

Prof. Ioana Cira

Euroland, unul dintre proiectele Erasmus ale Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” din Năsăud a debutat în septembrie 2018 cu o activitate de cunoaștere a grupurilor de elevi din școlile partenere: Escola Publica ,,Mestres Montana” din Granollers, Spania, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Năsăud, România, Scuola Secondaria Di I Grado ,,G. Bovio” din Foggia, Italia, dar  și o localizare a acestora pe harta Europei. A urmat o activitate de diseminare dedicată părinților, comunității locale pentru a face cunoscut proiectul Euroland. Următoarea etapă a fost introducerea personală a elevilor, o scurtă prezentare în limba engleză a celor care aveau să participle la prima mobilitate, și nu numai,  din cadrul proiectului în Foggia, Italia. Această activitate a fost însoțită și de o fișă de înțelegere, mai exact de identificarea numelui elevilor din țările partenere pe baza descrierii prezentate în filmulețele trimise. Tot pentru o mai bună cunoaștere a școlilor și elevilor din țările partenere s-au înregistrat filmulețe cu prezentarea școlilor (activități zilnice, discipline predate, orar).

            Primele activități de învățare au avut loc în Foggia, Italia, aceasta fiind și prima dintre cele trei mobilități ale proiectului. Profesorii din cele trei țări au susținut workshop-uri despre robotică și crearea codurilor QR, învățarea geometriei și utilizarea rigletelor de calcul în activitățile matematice. La întoarcere din mobilitate, au fost diseminate activitățile realizate astfel încât toți profesorii să poată aplica la clasă noile metode de învățare a matematicii.

Elevii au fost extrem  de încântați să descopere prin măsurători proprii diametrul sau raza unui cerc, dar și relația dintre acestea cu ajutorul rigletelor matematice. Aceștia, pe parcursul următoarelor luni au avut parte de alte provocări la fel de interesante, au fost puși în situația de a măsura câtă apă irosesc când își periază dinții. Rezultatele au fost centralizate cu ajutorul unor grafice, cei care au obținut cele mai mici valori fiind nevoiți să le dea celorlalți câteva sfaturi utile pentru a economisi apa potabilă. Elevii au fost fascinați și de provocarea ,,Sunt umbrele la fel în fiecare țară?” întrucât au avut posibilitatea de a măsura umbra unui turn cu înălțimea de un metru în diferite perioade ale zilei pentru a vedea dacă umbrele sunt la fel de mari, au aceeași orientare. Formularea concluziilor a fost un moment care i-a captivat pe copiii implicați în derularea provocării. O altă activitate extrem de interesantă a fost denumită ,,Câte boabe de orez sunt într-un kilogram?”. Activitatea a debutat cu prezentarea legendei șahului, presupuneri referitoare la numărul de boabe de orez dintr-un kilogram, fiind urmată de descoperirea unei modalități de numărare a boabelor de orez. Numărarea boabelor de orez a fost prima opțiune a elevilor, însă aceștia au înțeles rapid că este nevoie de o altă modalitate de a afla răspunsul. Bineînțeles că activitatea a fost realizată cu succes, elevii beneficiind și de sprijinul părinților prezenți la activitate.

În perioada Sărbătorilor Pascale, am facut schimb de prezentări power point pentru a compara felul în care este sărbătorit Paștele în cele trei țări.

O ultimă provocare din acest an a constat în construirea unor roboți și programarea acestora să fie dansatori ai unei melodii  specifice țării noastre. Acești roboți vor fi folosiți pentru a doua mobilitate ce va avea loc în România, în perioada 21 – 25 octombrie 2019.

 

                                                                                              Prof. Ioana Cira

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5