Într-o altă viaţă…

Prin Bistriţa va trece o autostradă şi vom avea aeroport

Românii vor circula numai pe autostrăzi, de la nord la sud, şi de la vest la est, după cum arată o variantă a Masterplanului General de Transport, publicată pe site-ul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport AMPOST).
Documentul porneşte de la un act normativ adoptat de Guvern acum şase ani, şi anume Legea nr. 353/2006. La momentul acesta, nu ştim câţi kilometri noi de autostrăzi sau drumuri expres va avea România şi nici când vor fi aceştia gata. Orizontul este 2015, 2020 şi 2030.
Dacă ar fi să luăm de bune documentele prezentate, judeţul Bistriţa-Năsăud va fi conectat la tot ceea ce înseamnă transport. Numai construcţia unui port nu este prevăzută, în rest de toate: autostradă, aeroport, iar pe căile ferate se va zbura cu 160 kilometri/oră. Foarte tare, sper să o vedem şi pe asta.
Să le luăm pe rând… În Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea I, la capitolul Direcţii de dezvoltare a reţelei de căi rutiere, cu roşu este marcată autostrada care va face legătura cu Suceava şi Dej, spre Baia Mare. Spre Reghin vom avea drum expres, la fel şi cu Năsăudul. Asta, în timp ce municipiul Bistriţa nu are nici măcar o variantă ocolitoare. O avem pe hârtie, în variante cu mai toate punctele cardinale, iar autorităţile nu se decid pe unde ar trebui să fie itinerariul. Până atunci, mare noroc cu DN 17, reabilitat în vremea a cel puţin trei miniştri la Transporturi.
Pentru căile ferate, la fel de mari surprize. De la Vatra Dornei la Beclean şi mai departe sau de la Bistriţa – Deda – Topliţa, prin secuime, trenurile vor circula cu 160 kilometri/oră. Acum media este sub 50 km/oră, de râsul Europei. În viitorul acela îndepărtat, nici nu vom mai auzi glasul roţilor de tren.
Dacă nu veţi dori să plecaţi cu maşina, nici cu “săgeţile albastre”, vă veţi prezenta la aeroport. Da, Bistriţa, alături de Alba Iulia, Braşov şi Galaţi intră în vizorul autorităţilor ca direcţie de dezvoltare a reţelei de aeroporturi. Până atunci, survolaţi municipiul în zboruri de agrement.
Asta apare în documente. Ce va deveni realitate, sincer, cred că numai Dumnezeu mai ştie! Politicienii şi autorităţile nu cred că se uită la orizontul 2030, nu trec nici măcar de 9 decembrie 2012...
Până la viitorul luminos, ne mânâncă...Bruxelles-ul. Comisia Europeană a notificat Guvernul de la Bucureşti în legătură cu intrarea în procedură de „presuspendare” a majorităţii axelor prioritare ale Programului Operaţional Sectorial Transporturi, ca urmare a unor deficienţe din cadrul sistemului de gestionare şi control al acestui program. Noi nu ştim nici acum să folosim banii, credeţi că ne vom deştepta?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5