Profesorul Petre Anghel la a 70-a aniversare

S-a născut la 25 martie (Buna Vestire) 1944, în satul Pociovaliştea, oraşul Novaci, judeţul Gorj. A făcut clasele elementare (gimnaziale) în Pociovaliştea, liceul în Novaci şi Facultatea de Matematică din Universitatea Bucureşti.
În liceu s-a remarcat în mod deosebit în studiul matematicii, fiind colaborator la Gazeta Matematică; participant activ la olimpiada de matematică, obţinând premii şi menţiuni.
Un rol deosebit l-au avut profesorii Pociump Stelian şi Dumitru Melencu pentru pregătirea în domeniul matematicii.
Ca student la Facultatea de Matematică Bucureşti a avut colegi olimpici internaţionali la matematică: Bârză Ilie, Spircu Tiberiu, Nica Vasile, iar ca profesori: Ciprian Foiaş, Ion D. Ion, Nicolae Radu, Mircea Becheanu şi alţii, care şi-au adus o contribuţie deosebită în formarea profesorului Petre Anghel.
Tema pentru examenul de stat a fost „Inele semisimple”, coordonator prof. Ion D. Ion.
A început activitatea didactică la Şcoala Generală Patru Fraţi din raionul Urziceni. A continuat la Şcoala Generală „Gheorghe Lazăr” din raionul Slobozia; Şcoala Generală Adâncata, judeţul Ilfov, unde a format elevi, colaboratori ai Gazetei Matematice, obţinând locul V pe ţară.
În urma căsătoriei cu învăţătoarea Ochian Sultana Virginia din Bistriţa, în noiembrie 1972, a rezultat unicul fiu – Anghel Ciprian Adrian, absolvent al Facultăţii de Matematică-Informatică de la Universitatea din Bucureşti, în anul 1997.
Ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud, a predat matematica la Şcoala Generală Unirea; Şcoala Generală Dipşa; Liceul de Construcţii; Liceul Electrotehnic; Liceul Mecanic „Grigore Moisil” şi Liceul „Liviu Rebreanu” Bistriţa, de unde s-a pensionat la limită de vârstă, în anul 2007.
Prin preocupare permanentă a obţinut gradele didactice: definitivat; gradul II şi gradul I; a publicat probleme în Gazeta Matematică propuse pentru clasele V-XII, precum şi în Anuarul Matematic al Societăţii de Ştiinţe Matematice, filiala Bistriţa-Năsăud.
În 1980 a fost şi director la Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa; iunie-iulie 1975 director de Tabără la Liceul „Liviu Rebreanu” Bistriţa.
Tema pentru examenul de grad I: „Ecuaţii algebrice cu coeficienţi reali”, coordonator profesor doctor Constanţa Mocanu de la Universitatea din Cluj-Napoca.
După pensionare a mai predat matematica la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus; Şcoala Gimnazială Tărpiu; Grupul Şcolar „Henri Coandă” Beclean; Grupul Şcolar Agricol Bistriţa şi Şcoala Gimnazială Milaş.
Paralel cu activitatea didactică a publicat în revista „Flacăra”, revista „Zări Senine”, „Catharsis”, „Ecoul”, „Mesagerul”, „Gazeta Matematică”, „Adevărul de seară” şi „Răsunetul”, totalizând 54 articole. A avut o activitate prodigioasă, iar acum este împlinit şi mulţumit de nepotul Anghel Bruno Karl, care, în vârstă de 5 ani şi două luni, este la Grădiniţa din Nice, Franţa.
Cu ocazia celei de a 70-a aniversări a zilei sale de naştere, îi urăm profesorului Petre Anghel cel mai călduros „La mulţi ani!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5