PS Irineu Bistriţeanul la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele

Sute de credincioşi din Translivania, dar şi din Moldova sunt aşteptaţi astăzi, începând cu ora 10.00 la slujba săvârşită la Mănăstirea Piatra Fântânele care poartă hramul "Naşterea Maicii Domnului”.

Lucrările de ridicare ale acestui sfânt locaş încep de prin 1928, iar în noiembrie 1929, sub ctitoria preotului Vasile Luncan, biserica este terminată, primind hramul Naşterea Maicii Domnului. Urmează perioada anilor 1940, când, ca urmare a durerosului Dictat de la Viena, mănăstirea este ruptă din trupul ţării, rămânând în teritoriul cedat. Din 1960, regimul comunist face ca mănăstirea Piatra Fântânele să fie transformată în parohie, cu hramul pe 20 iulie (Sf. Ilie Tesviteanul). 1995 este anul reorganizării mănăstirii, prin venirea aici a unui grup de măicuţe, sub ascultarea şi destoinica îndrumare a maicii stareţe Pamfilia, de la mănăstirea Văratic. E renovată biserica şi corpul chiliilor. În 2000 soseşte la Piatra Fântânele, ca preot duhovnic, atât al mănăstirii, cât şi a parohiei (Piatra Fântânele neavând şi biserică de mir), protosinghelul Gavriil Horţ, de la mănăstirea Nicula. Astăzi obştea mănăstirii numără 19 maici, comunitate de forţă şi curaj rugător la Dumnezeu pentru pacea lumii şi mântuirea noastră, a celor ce ne dorim a fi pietre de hotar la fântâna dăruitoare de har a lui Hristos. Astăzi obştea este păzită de una dintre cele mai mari cruci din ţară, ce uneşte Transilvania cu Moldova.

La Piatra Fântânele este aşteptat PS Irineu Pop Bistriţeanul, care va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi, din care va face parte protopopul ortodox de Bistriţa-Năsăud, Alexandru Vidican.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5