PSD şi PNL vor organizarea unui referendum judeţean în 17 iulie

Purtătorul de cuvânt al PSD BN, consilierul judeţean Daniel Suciu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei 14 aleşi judeţeni social-democraţi şi liberali, au iniţiat demersul de convocare a unei şedinţe extraordinare de Consiliu Judeţean, în 24 iunie, în care să se supună aprobării proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum judeţean pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României. Filiala Judeţeană a Uniunii Social Liberale doreşte ca acest referendum să se desfăşoare în 17 iulie, bistriţenii fiind invitaţi să răspundă, prin DA sau NU, la întrebarea „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Traian Băsescu de desfiinţare a judeţului Bistriţa-Năsăud?”.

„Conform legii, spre deosebire de un referendum cu privire la probleme de interes naţional promovat de preşedintele ţării, al cărui rezultat nu este obligatoriu, ci are caracter consultativ, rezultatul referendumului local este obligatoriu. Art. 13, alin. 3 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prevede că proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după o consultare prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. Astfel, organizarea referendumului este obligatorie”, a argumentat Suciu acest demers.

Social-democratul a făcut apel şi la art. 14 în care se precizează că probleme supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui CJ, sau a unei treimi a consiliului local, respectiv, a consilierilor judeţeni. „Paradoxal, acest articol 14 nu arăta astfel în legea adoptată în 2000, ci a fost modificat de PD, în 2003, când s-a dat dreptul şi unei treimi din consilieri să propună problemele supuse referendumului”, a completat Daniel Suciu.

Potrivit acestuia, dacă preşedintele Liviu Rusu nu va convoca o şedinţă extraordinară pe această temă, atunci se va demara o campanie de strângere de semnături, la nivelul judeţului, astfel ca referendumul să fie organizat la iniţiativa cetăţenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5