Şapte consilieri municipali solicită convocarea Consiliului Local Bistriţa, pentru a aproba un referendum local. Vezi ce teme vor să fie consultate!

Consilierii municipali PER și PNL, reprezentând o treime din Consiliul Local Bistrița, convoacă în ședință extraordinară Consiliul Local Bistrița, în data de 28.09.2018, ora 12.00, în vederea dezbaterii proiectului de hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local în vederea consultării populaţiei municipiului Bistriţa cu privire la probleme de interes local, în data de 6 şi 7 octombrie.

Iniţiatorii proiectului sunt consilierii Archiudean Mircea (PER), Gaga Seica Marioara (PNL), Hangan Sorin (PNL), Mârza Teodor Ioan (PER), Moisil Filip (PNL), Morar Olivia Diana (PNL) si Peteleu Ioan (PNL).

"Cetăţenii municipiului Bistriţa au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarele întrebări înscrise pe buletinul de vot:

1.Sunteți de acord cu reducerea suprafeței spațiilor verzi și a numărului de arbori din Piața Centrală, conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală”?”

2.Sunteți de acord cu amplasarea unei pasarele metalice suspendate (pasaj pietonal) peste Bulevardul Independenței la intersecția cu str.Panait Cerna, conform Studiului de fezabilitate aprobat prin HCL 71/2017?

3.Sunteți de acord cu realizarea proiectului “Centru intermodal de transport public” în municipiul Bistrița (str.Gării – str.Tărpiului, peste calea ferată)?", sunt temele prevăzute de proiectul de hotărâre. 

Sumele necesare desfăşurării referendumului local ar urma să fie alocate din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa.

*** 

Dezvoltarea comunităților locale este un fenomen complex care implică un management profesional pentru a satisface cerințele tuturor participanților la acest proces care este obligatoriu să fie unul participativ, în cadrul căruia, membrii comunității și toți ceilalți actori implicați lucrează împreună pentru a atinge un scop comun – dezvoltarea armonioasă, durabilă și sustenabilă a comunității prin utilizarea eficientă a resurselor de care aceasta dispune.

Comunitățile locale au dreptul de a decide în privința proiectelor cu impact direct asupra cetățenilor, cu atât mai mult cu cât acestea utilizează banul public. În acest sens, consultarea cetățenilor trebuie să fie una reală, în așa fel încât aceștia să fie informați și să poată decide în cunoștință de cauză.

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfășurarea referendumului, reglementează la art. 13 alin. (1) modalitatea concretă prin care se poate realiza consultarea cetățenilor, și anume: „Problemele de interes deosebit din unitățile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condițiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local”.

De asemenea, la art.14 din aceeași lege se stabilește că: “Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau județene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a președintelui consiliului județean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor județeni”.

Potrivit acestor articole de lege, rezultă că o treime din consilierii locali pot stabili că o problemă este de interes deosebit și pot propune Consiliului Local organizarea unui referendum local cu privire problemele identificate.

Ținând cont de faptul că pe problemele de interes deosebit cum ar fi unele proiecte investiționale – modernizare Piața Centrală;  pasarele metalice suspendate (pasaj pietonal) peste Bulevardul Independenței; Centru intermodal de transport public (str.Gării-str.Tărpiului, peste calea ferată) – nu a fost realizată o consultare publică reală ci doar o simulare și că în adoptarea hotărârilor nu s-a ținut cont de propunerile cetățenilor și ale unor consilieri locali, se impune organizarea și desfășurarea unui referendum local, se aratăîn expunerea de motive. 

Comentarii

26/09/18 10:29
Carcotas

Pai faceti un singur buletin de vot si puneti doar o intrebare simpla " DORITI SA SE FACA CEEA CE NE-AM PROPUS NOI ? DA sau BA ? Pentru ce vreti sa duceti neaparat oamenii la vot in 6 si 7 oct , asa... ca sa fiti voi siguri ca merg sa se pronunte si cu privire la aceasta "familie" de popa beat ?
Eu unul la toate punctele voi vota cu BA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5