„Profesorul - este ca o lumânare care îi luminează pe alții, consumându-se pe sine ”.

Rămas bun, domnule profesor Nicolae Negrea

Prof. Rus Augustin

Din obștea profesorilor de matematică ai județului Bistrița-Năsăud, a trecut recent, parcă pe nesimțite, după o scurtă suferință, domnul Negrea Nicolae (1950 – 2021).
Născut în județul Gorj, unde a urmat școala generală și liceul, a fost admis la Facultatea de Matematică din Cluj-Napoca, unde a cunoscut-o pe Oltean Maria, fiică a satului Budești, cu care s-a căsătorit, obținând la absolvirea facultății repartiție în comuna Romuli, unde au activat ca profesori de matematică mulți ani. Experiența dobândită și rezultatele obținute de elevi le-au dat posibilitatea să se transfere în orașul Năsăud la Școala Gimnazială Mihai Eminescu. Având abilități deosebite, domnul profesor Negrea Nicolae a activat mulți ani și la Clubul elevilor din Năsăud.
Ajungând într-o zonă care „mustea de istorie”, profesorul Negrea Nicolae nu s-a simțit ca o „plantă exotică” înfiptă în această zonă, ci s-a adaptat repede și bine, devenind în scurt timp un „oltean ardelenizat”, îndrăgit și respectat de elevi și colegi. Cu o conversație plăcută, deschis și jovial, profesorul Negrea Nicolae și-a întemeiat o familie frumoasă alături de soția Maria, care i-a dăruit doi copii - Dorina și Bogdan .
„Socotelile”, privite din punct de vedere matematic, au fost încheiate în această lume de profesoara Negrea Maria în anul 2019 iar de profesorul Negrea Nicolae în anul 2021, ele vor continua probabil pe lumea cealaltă, unde se vor alătura altor colegi năsăudeni ,I. Tebieș, Gh. Pleș etc., și a altor confrați.
Rugăciunile preoților, ale prietenilor și cunoscuților, ale sătenilor din Budești, vor ușura trecerea prin vămile văzduhului ale sufletului celui ce a fost profesorul Negrea Nicolae, pentru a ajunge în fața dreptului judecător ce îl va așeza la locul cuvenit.
Pentru tine prietene, care ai plecat din „lumea cu dor, în lumea fără dor”, „drumul Gorjului se gată”, pentru noi, cei rămași, „al dorului (de tine) … n i c i o d a t ă”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5