Rapsodia Trişcaşilor, într-o ediţie de gală

Deşi s-a aflat la ediţia a 53-a, putem numi evenimentul ce a avut loc la Leşu, sub egida Rapsodiei Trişcaşilor, unul de gală, fiind inaugurat la toate standardele – scenă, lumini, vestiare, toalete şi tot ce presupune desfăşurarea unui bun act artistic, amfiteatrul comunei Leşu, într-o locaţie cu totul aparte.
Evenimentul a debutat prin acordarea de către primarul Sorin Avram, secondat de viceprimarul Daniel Folfa, a diplomelor pentru cuplurile ce marchează 50 de ani de convieţuire împreună. Pe lângă flori, gândurile pentru cei ce se bucură de „Nunta de Aur” au fost însoţite şi de câte un plic.
Cuvinte frumoase, în cadrul festivalului, a adresat Alexandru Pugna, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, partener în evenimentul derulat de Primăria şi Consiliul Local Leşu, dar şi deputat Diana Morar, deputat Bogdan Ivan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, subprefectul Ioan Zăgrean, secretarul de stat Terente Ciui, directorul Stelian Dolha, consilierii judeţeni Cristian Cârlig şi Florin Moldovan.
Festivalul, prezentat de Menuţ Maximinian, a debutat cu formaţia de trişcaşi din localitate, însoţiti de poetul popular Grigore Guzu, după care pe scenă a urcat cea pe care comunitatea a sărbătorit-o de curând, cunoscuta artistă profesionistă Mărioara Precup Stoica.
Au cântat apoi Mărioara Dragotă, Anton Todică, Adriana Petrehuş, Victoriţa Suciu, Olimpia Deneş, Ansamblul folcloric „Someş-Ilva” din Ilva Mică şi Ansmablul „Măgureanul” din Măgura Ilvei, coregraf Simion Buia, alături de Ansamblul „Codruleţul” din Vorona, Botoşani, coregraf Sergiu Dascălu, au prezentat mai multe suite de dansuri.
Colaborator constat, nu a lipsit nici la această ediţie, Ansamblul „Miorţa” din Vaideeni, Vâlcea, însoţit de elevi de la Şcoala de Arte Vaideeni, coregraf Cristina Tuţă Irimescu, prof. Ştefan Săvoiu.
Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” al Centrului Cultural Municipal Bistriţa, sub bagheta dirijorului Anghel Urs, în coregrafia lui Teodor Puşcaş, a prezentat dansuri de pe Valea Şieului, dar şi cântece cu Lenuţa Filipoi, Mădălina Oltean, Angelica Pinti, Larisa Bozbici, Cristina Scurtu şi un moment la vioară cu Mihai Todică, fiu al satului.
Ansamblul profesionist „Mureşul” dirijor Zoli Bambo, coregraf Florin Cergheli, însoţit de director adjunct Todor Ţogorean, care a venit cu suite de jocuri din Idicel, Mureş şi Chimitelnii, dar şi cu solistele vocale Teodora Ţogorean, Dorina Oprea, Dorina Grad, Marian Neag, Maria Sântean Fagura şi Leontina Pop. A urmat Ansamblul „Horăceanca” din Hodac, Mureş.
Un punct aparte l-a constituit recitalul semnat de Paul Ananie cu cântece din Maramureş, dar şi prezenţa lui Cristian Pomohaci alături de „Flori Dumitrene”, cu care s-au veselit toţi spectatorii prezenţi pe scaunele amenajate la noul amfiteatru.
Nici literatura nu a fost uitată la Leşu, Cenaclul „Anton Coşbuc” – avându-i ca membri pe Ioana Precup, Veronica Oşorheian, Elisabeta Luşcan, Valer Petrehuş, Ioana Lăpuşeanu, Sanda Dragotă, Andrei Medinschi – întâlnindu-se la Căminul Cultural, unde a fost lansat volumul „Regăsiri în alt anotimp” al scriitoarei Veronica Oşorheian. Printre invitaţi amintim pe primarul Sorin Avram, managerul CJC - Alexandru Pugna şi preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian.
Primarul Sorin Avram s-a îngrijit ca fiecare participant la eveniment să plece acasă cu câte o amintire plăcută, trofeul festivalului.
A fost încă o ediţie în care oamenii s-au bucurat de această rapsodie unică, titlu pe care l-a dat cu ani în urmă renumitul compozitor Tudor Jarda.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5