Rata şomajului creşte îngrijorător în judeţ

Rata şomajului din judeţul Bistriţa-Năsăud este într-o creştere îngrijorătoare, ajungând în luna martie până la 5 %, fapt datorat numărului mare de angajaţi daţi afară în ultima perioadă.

Conform cifrelor puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), rata şomajului din luna martie este în creştere cu 2, 2% faţă de anul trecut. În cifre, numărul şomerilor din judeţ a ajuns la 6.514 persoane, din care 4.800 sunt beneficiari de indemnizaţii de şomaj.

Valul de disponibilizări, început în ultimul trimestru al lui 2008, continuă să fie foarte puternic, în ultima perioadă extinzându-se în cele mai multe domenii de activitate. Statisticile agenţiei arată că din decembrie 2008 şi până acum au intrat în şomaj aproape 3.000 de persoane. Dintre noii şomeri, cei mai mulţi provin de la societăţi care au concediat mai mult de zece persoane, intrând în categoria disponibilizărilor colective.

În timp ce concedierile sunt în creştere, numărul de locuri de muncă disponibile este foarte mic. În martie, 960 de şomeri au ieşit din evidenţele agenţiei prin încadrare în muncă, înregistrându-se o scădere faţă de anii precedenţi.

„Numărul de persoane angajate prin programul de ocupare în primul trimestru al anului a scăzut cu 2.218 persoane în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Locurile de muncă vacante înregistrate la AJOFM în această perioadă reprezintă doar 26, 5 % faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2008”, a declarat directorul executiv interimar AJOFM , Doris Moldovan, în cadrul Colegiului Prefectural.

Tot în cadrul aceleiaşi întâlniri, Doris Moldovan a mai precizat că avem promisiunea unui sprijin financiar la prima rectificare bugetară din acest an.

„Zilele trecute, am făcut o deplasare la Bucureşti, unde am avut o întâlnire cu Silvian Bian, directorul Agenţiei Naţionale, căruia i-am prezentat evoluţia principalilor indicatori monitorizaţi. Avem promisiunea că la rectificarea bugetară din iunie vom primi ajutor financiar”, a afirmat directorul executiv AJOFM Doris Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5