Rata şomajului a ajuns la 6,3% în Bistriţa-Năsăud

În registrele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, la finele anului 2010, figurau 8605 şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi. La sfârşitul lunii decembrie, rata şomajului înregistra 6,3 procente, în creştere cu aproape 0,1 puncte procentuale faţă de luna noiembrie a anului 2010. Comparativ, în decembrie 2009 existau peste 11.100 de şomeri în evidenţele AJOFM, însă acum doi ani numărul şomerilor nu depăşea 3.700 persoane.

Altfel, potrivit datelor furnizate de AJOFM BN, în 2010 au fost încadrate în muncă 6196 persoane, ca urmare a serviciilor de mediere şi prin aplicarea măsurilor active. Dintre bistriţenii angajaţi, 5233 au încheiat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, în timp ce 963 şi-au găsit de lucru pentru o perioadă fixă. Anul trecut, în urma absolvirii cursurilor de formare profesională, 374 şomeri şi-au găsit un nou job. Alţi 378 bistriţeni au avut şansa să-şi găsească un job înainte de expirarea perioadei pentru care primeau indemnizaţie de şomaj.

Conform aceleiaşi surse, 638 de şomeri, cu vârsta de peste 45 ani, şi-au găsit un loc de muncă, în alte 12 cazuri fiind vorba despre şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale, în aceste cazuri angajatorii fiind stimulaţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Se pare că firmele bistriţene nu prea mai au nevoie de personal în pragul pensionării, din moment ce doar 3 şomeri care mai au trei ani până la pensie au reuşit să ocupe un post.

Realităţile anului 2010 arată că bistriţenii sunt mult mai dispuşi să-şi schimbe domiciliul pentru a obţine un loc de muncă. Astfel, 126 persoane au optat pentru un job în afara localităţii de domiciliu, numărul fiind de şase ori mai mare decât cel prognozat de AJOFM BN. Alte 46 persoane au preferat să facă naveta la o distanţă de peste 50 km faţă de localitatea de reşedinţă.

În 2010, 185 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ au reuşit să se angajeze la firme din judeţul nostru, aproape jumătate dintre aceştia finalizând cursurile unor universităţi.

În lucrări publice de interes comunitar, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au fost încadrate, pe o perioadă de minimum 6 luni, 226 de persoane, aproape dublu faţă de cât îşi propusese Agenţia Judeţeană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5