AJOFM subvenţionează 168 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ

AJOFM subvenţionează 168 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă acestora.

De asemenea, agenţii economici primesc lunar, pe perioada unui an, un salariu de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă (500 lei), pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii.

Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, firmele primesc o subvenţie ce reprezintă 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară (600 lei), în timp ce pentru absolvenţii de învăţământ superior cuantumul acestei subvenţii ajunge la 1,5 salarii minime (în prezent 750 lei).

Peste 1700 de bistriţeni au fost angajaţi prin măsuri finanţate de AJOFM

În prima jumătate a anului, prin măsuri active prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, au fost angajate 6.432 de persoane ca urmare a acordării serviciilor de mediere.

Dintre acestea, 1.744 au fost încadrate prin măsuri finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precizează purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Alina Căpraru. Actualmente, rata şomajului a ajuns în judeţul nostru la 2,09%, în evidenţele AJOFM fiind 1.527 şomeri indemnizaţi şi 1.114 şomeri neindemnizaţi.

213 şomeri angajaţi după absolvirea cursurilor de formare profesională

În primele şase luni ale anului, ca urmare a absolvirii cursurilor de formare profesională au fost încadrate 213 persoane. AJOFM organizează astfel de cursuri de formare profesională, atât în Bistriţa, cât şi în alte localităţi ale judeţului, prin Centrul de Formare Profesională Bistriţa şi prin Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Cluj.

Finanţarea activităţii de formare profesională se face prin bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru o serie de categorii de persoane care beneficiază de gratuitate, printre aceştia numărându-se şi şomerii. Persoanele care nu sunt înscrise în baza de date a Agenţiei şi doresc să se recalifice pot urma aceste cursuri contra cost.

Zeci de bistriţeni şi-au găsit de lucru în alte localităţi

Prin stimularea mobilităţii forţei de muncă, în primul semestru au fost încadrate 65 de persoane, dintre care 39 şi-au găsit un loc de muncă într-o localitate aflată la peste 50 km faţă de cea de domiciliu. Mai mult, 36 de persoane s-au încadrat după ce au fost nevoite să-şi schimbe domiciliul.

Potrivit legii, persoanele care, în perioada când beneficiază de indemnizaţie de şomaj, îşi găsesc un job într-o localitate situată la peste 50 km de localitatea unde domiciliază, primesc o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară în vigoare la data acordării. Dacă persoanele sunt nevoite să-şi schimbe domiciliul, ele beneficiază şi de o primă de instalare care reprezintă şapte salarii minime brute pe ţară în vigoare la data instalării.

Dacă şomerii indemnizaţi se încadrează în muncă înainte de expirarea perioadei în care ar fi avut dreptul să primească acest sprijin, aceştia beneficiază lunar de o sumă neimpozabilă reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei cuvenite. De această măsură finanţată din bugetul asigurărilor pentru şomaj au “profitat” 235 de persoane din judeţul nostru.

Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt Alina Căpraru, alte 249 persoane din judeţul nostru au fost încadrate ca urmare a subvenţionării locurilor de muncă pentru şomerii de peste 45 ani sau pentru şomerii care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Angajatorii care dau de lucru acestor categorii de persoane sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi primesc şi o sumă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În schimb, aceştia agenţi economici au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

Peste 600 de persoane ocupate în lucrări publice de interes comunitar

În primul semestru al anului 2008, 631 de persoane au fost angajate prin măsuri active ce vizează ocuparea temporară a forţei de muncă în lucrări publice de interes comunitar. Acest tip de subvenţie se acordă, la solicitarea autorităţilor publice locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată din rândul şomerilor.

Cuantumul acestui sprijin este de 70% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în perioada 1 aprilie – 31 octombrie a fiecărui an, în timp ce în perioada 1 noiembrie – 31 martie, subvenţia are valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă şi scutirea de la contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajator.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5