Cursuri de formare profesionala a adulţilor prin AJOFM BN
Agenţia Judeţenă pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, prin Centrul de Formare Profesionala Bistriţa sau prin Centrul Regional de Formare Profesionala a Adulţilor Cluj, si prin alţi furnizori de formare profesionala autorizaţi, realizează cursuri de formare profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca sau a persoanelor care doresc sa se recalifice.
Formele prin care se realizează formarea profesionala a persoanelor, aflate în căutarea unui loc de munca sunt cursuri şi stagii de practică sau specializare, cu o durată de 10-20 de săptămâni.
Finanţarea activităţii de formare profesionala se face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru anumite categorii de persoane care beneficiază de gratuitate conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de munca cu modificările şi completările ulterioare, aceste persoane sunt : şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi; persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după
absolvirea unei instituţii de învăţământ sau după satisfacerea stagiului militar; persoanele care au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională; persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca după repatriere sau după eliberarea din detenţie; persoanele încadrate în muncă la revenirea din concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap; persoanele care şi-au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar; persoanele care şi-au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate; persoanele care îşi desfăşoară activitatea in mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj, şi sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca; persoanele care execută o pedeapsă în locuri de detenţie anume destinate, şi care mai au de executat cel mult nouă luni.
„De la începutul anului şi până în prezent am început 47 de cursuri de formare profesionala la care participă un număr de 1002 de persoane.
Dintre acestea 909 sunt persoane care beneficiază de gratuitate, şi 93 sunt persoane care îşi plătesc contravaloarea cursului. Cei din ultima categorie sunt oameni care muncesc, dar doresc să dobândească o noua meserie sau se califica pentru prima oara”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt AJOFM B-N, Alina Căpraru.
Dintre persoanele care beneficiază de gratuitate, peste 150 provin din câmpul muncii. Conform art.48.din Legea nr. 76/2002-privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii pot beneficia de un anumit procent din bugetul asigurărilor de şomaj pentru organizarea acestor cursuri de formare profesională. „În scopul prevenirii şomajului şi consolidării locurilor de munca prin creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale ale persoanelor încadrate în muncă, angajatorilor care organizează, în baza planului anual de formare profesionala, programe de formare profesionala pentru proprii angajaţi, derulate de furnizori de servicii de pregătire profesionala, autorizaţi în condiţiile legii, se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o suma reprezentând 50 % din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizate pentru un număr de cel mult
20 % din personalul angajat”, declară Cristian Ilie Petri, directorul interimar AJOFM B-N. Angajatorii pot beneficia de această subvenţie, doar pentru derularea unui singur program de formare profesională, în decursul unui an. În aceste condiţii, angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregătire profesională pentru care s-a acordat subvenţia, cel puţin trei ani de la data acordării sumei.
În acest an S.C. Leoni Wiring Sistem RO a calificat un număr de 100 angajaţi proprii în meseria de confecţioner cablaje auto, curs derulat prin Centrul de Formare Profesională al Camerei de Comerţ Bistriţa. Alte 52 de persoane provenind de la S.C. Comelf S.A au fost calificate în meseria de lucrător în prelucrări la rece, furnizorul de formare profesionala fiind Centrul Regional de Formare Profesionala a Adulţilor, Cluj.
Tot din cadrul persoanelor care beneficiază de gratuitate 63 sunt persoane aflate in detenţie. La Penitenciarul Bistriţa, AJOFM a derulat două cursuri, unul de dulgher la care au participat şi absolvit un număr de 28 persoane private de libertate, iar la cursul de zidărie au participat şi absolvit 16 persoane. La ora actuală, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud desfăşoară un curs de dulgher la care participă un număr de 19 persoane din Penitenciarul Bistriţa, iar cursul se va finaliza pe data de 16 februarie 2009. De la începutul anului şi până la aceasta dată s-au finalizat un număr de 35 de cursuri, în următoarele meserii: zidar, dulgher, fierar betonist, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător in comerţ, ospătar, bucătar şi operator calculator electronic.
„Cursurile acestea au fost absolvite de 724 persoane, 525 dintre ele au beneficiat de gratuitate, iar 44 de persoane sunt absolvenţi din cadrul Penitenciarului Bistriţa. Aproape 100 de persoane provin de la cele doua societăţi care şi-au calificat proprii angajaţi si 62 persoane şi-au plătit cursul. În derulare avem 12 cursuri cu un număr de 278 de cursanţi, şi urmează să începem în acest an încă un curs de lucrător în comerţ la Năsăud. La cererea pieţei forţei de muncă vom organiza şi alte cursuri de formare profesională. Pe această cale, rugăm persoanele interesate să ne contacteze la sediul Centrului de Formare Profesională Bistriţa, str. Gării, nr.2-4.12
Citiţi şi:
- Cursuri de formare profesională a adulţilor prin AJOFM BN
- Cursuri de formare profesională a adulţilor prin AJOFM BN
- În judeţ, aproximativ 1.000 de persoane au urmat cursuri de formare profesională
- AJOFM subvenţionează 168 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ
- Un număr de 580 bistriţeni au absolvit cursurile de formare profesională derulate prin AJOFM BN
Adaugă comentariu nou