REALIZĂRI ÎN DOMENIUL EDILITAR GOSPODARESC LA BISTRIŢA BÂRGĂULUI

În lista de investiţii aprobată, încă din proiectul de buget din anul trecut, au fost înscrise mai multe obiective importante, pe raza comunei Bistriţa Bârgăului, în domeniul edilitar gospodăresc, dintre care multe s-au realizat, în ciuda unor resurse financiare limitate, fapt pentru care ele trebuiesc arătate întrucât demonstrează perseverenţa şi capacitatea de abordare ale primarului Vasile Laba, a viceprimarului Leon Hogiu, aparatului primăriei şi Consiliului Local.

Astfel după terminarea şi darea în folosinţă a celor două mari poduri din beton, de la Tătarca şi de la Cociorvă, fapte care constituie cele mai mari realizări din comună, din ultimii 20 de ani, în acest an, la 17.07.2009, a mai fost finalizat şi Podul de la Şoimu, o construcţie cu adevărat modernă, realizată prin contribuţia şi fondurile Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud şi strădania deosebită a preşedintelui Liviu Rusu.

În vecinătatea podului peste râul Bistriţa s-au efectuat lucrări suplimentare de amenajare şi completare a spaţiului de odihnă de la izvorul Şoimul, unde a fost realizată aducţiunea de apă si au fost construite şi instalate, în plus, un număr de 3 mese acoperite, asigurandu-se astfel condiţii optime pentru popasul turiştilor.

Au fost efectuate şi finalizate lucrările de reabilitare şi modernizare a localului de şcoală cu clasele I – IV din sat, iar modernizarea Şcolii Generale nr.2, Pustă, pe baza proiectului avizat, se află în fază de precontract.

Spaţiile de joacă pentru copii, la toate unităţile şcolare din comună, au fost amenajate fapt care constituie un prilej de mare bucurie pentru petrecerea timpului liber al copiilor.

În curtea Şcolii Generale din Bistriţa Bârgăului, se derulează proiectul, finalizat, al unei săli de gimnastică aflată în fază de construcţie, precum şi a unui teren de sport, printr-un proiect finanţat prin H.G. nr.7, administraţia comunală mai având în plan şi construirea unei grădiniţe pentru copii şi multe alte lucrări.

S-au efectuat lucrări de pietruire şi reparare a drumurilor comunale, în toate zonele deteriorate solicitate de cetăţeni, precum şi asfaltarea unor uliţe principale, în prezent aflându-se în obiectiv modernizarea drumului Pietroasa, pe o porţiune de 5 km, aflat în fază de licitaţie şi finanţat prin H.G. nr.577.

Pentru lucrările efectuate, pe drumurile comunale, s-a procurat piatră din Cariera Colibiţa în cantitate totală de peste 5.000 tone.

În centrul comunei Bistriţa Bârgăului se va ridica un bloc de 16 apartamente, finanţat de ANL, a cărui construcţie se află în fază de licitaţie.

Au fost efectuate integral lucrările de defrişare şi de curăţire a păşunii din Preluci, în suprafaţă de 38,5 ha şi parţial a păşunilor din Struniorul şi Vulturul.

Au fost efectuate toate demersurile necesare şi posibile pentru retrocedarea suprafeţei de 1.100 ha de pădure, proprietatea comunei, aflată pe teritoriul judeţului Suceava.

S-au făcut eforturi deosebite şi s-au întreprins, de asemenea, toate demersurile necesare pentru accesarea unor fonduri europene şi guvernamentale, pe bază de proiecte întocmite şi depuse. In aceasă categorie consemnăm întocmirea şi depunerea următoarelor proiecte, dintre care parţial au fost amintite, fiind realizate sau în curs de realizare, pe care, în concluzie, le enumerăm:

1. Modernizarea Şcolii generale din Pustă

2. Modernizare uliţe

3. Amenajare spaţii verzi

4. Modernizare drum Pietroasa

5. Construirea unei săli de sport

6. Construirea unui bloc de locuinţe sociale

7. Amenajarea unui teren de sport

8. Achiziţii de utilaje: rabă + buldo

În urma numeroaselor intervenţii făcute la Consiliul judeţean, la toţi parlamentarii din judeţul nostru, la Ministerul Transporturilor, în presă, şi la alte organisme abilitate, s-a reuşit transferarea drumului Colibiţa de la ANAR la Consiliul Judeţean Bistriţa - Năsăud, ceea ce reprezintă un motiv întemeiat de a spera că şi acest obiectiv va intra într-un proiect de reabilitare şi modernizare, devenind un obiectiv prioritar pentru actualul Consiliu Judeţean.

De asemenea nu putem să nu menţionăm extinderea reţelei de apă şi canalizare, unul din cele mai importante proiecte finanţate din fonduri europene în cadrul programului ISPA, a căror lucrări au început să se deruleze încă din anul 2008, pe întreaga vale a Bârgăului, inclusiv pe raza comunei Bistriţa Bârgăului

Se au în vedere, încă de pe acum, efectuarea lucrărilor de igienizare şi reparaţii curente la toate unitaţile de învăţământ de pe raza comunei, asigurarea încălzirii necesare pentru perioada de iarnă.

Printr-o mai bună organizare a activităţii persoanelor care beneficiază de ajutor social în baza Legii 416/2001, s-a asigurat o stare mai bună de curăţenie a gunoaielor menajere aruncate la întamplare în zonele periclitate cum sunt Uliţa Doamnei, Pietroasa, Podul Cociorvă, confluienţa Blidireasa, Uliţa Moraru etc.

In prezentarea preocuparilor pe care Primaria le-a avut în domeniul edilitar gospodaresc mai pot fi menţionate si eforturile făcute pentru clarificarea cadastrală a tuturor terenurilor din domeniul public al comunei, acţiune aflată în plină desfaşurare, asigurarea iluminatului public în toată perioada anului şi completarea unor lămpi de iluminat în diferite puncte solicitate de cetăţeni, intervenţiile făcute în scopul asigurării transportului în comun pentru locuitorii din Colibiţa şi a copiilor din Colonia Stegea, curăţatul şanţurilor si a cursurilor de apă pentru prevenirea unor inundaţii, asigurarea unei minime dotări pentru funcţionarea Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi altele.

Cu toate aceste frumoase rezultate, în domeniul edilitar gospodăresc şi mai ales în domeniul asigurării curăţeniei şi a stării de igienă a comunei, administraţia localităţii Bistriţa Bârgăului este conştientă că mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut, mai ales pentru întreţinerea şanţurilor de către cetăţeni, motiv pentru care a fost elaborat un program de măsuri privind înfrumuseţarea comunei, prin asigurarea curăţeniei şi pentru protecţia mediului în general.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5