STIRI DIN COMUNELE BÂRGĂUANE

TIHA BÂRGĂULUI, O COMUNĂ BINE GOSPODĂRITĂ

Primarul Vasile Dologa are o permanentă preocupare în direcţia modernizării şi înfrumuseţării comunei, lucru deloc uşor, prin faptul că în administraţia Primăriei Tiha Bârgăului intră mai multe sate şi cătune, răspândite pe o suprafaţă întinsă.

Suprafaţa aparţinătoare comunei însumează 19.878 hectare, în care se includ 1.283 hectare teren arabil, 2.041 hectare de păşuni, 2.354 hectare de fâneţe, 50 hectare de livezi, 12.891 hectare de pădure, 277 hectare de ape, 307 hectare de drumuri, 403 hectare de alte terenuri, 122 hectare de curţi şi construcţii.

Un obiectiv principal, care stă în atenţia Primăriei Tiha Bârgăului, îl constituie drumurile, ale căror şanţuri de scurgere trebuie curăţate de cetăţeni, iar gunoaiele şi alte blocaje, cu lemne, piatră sau pământ, trebuie strânse, în dreptul propriilor gospodării, mai ales din Tiha, Tureac şi Mureşeni, pentru evitarea inundaţiilor.

Acţiunile de acest fel au fost monitorizate de echipele de muncitori şi ecologişti trimise de administraţia comunei. Primarul este nemulţumit de faptul că, cetăţenii şi agenţii economici, folosesc cadrul natural drept rampă de gunoi şi este hotărât să treacă la amenzi, conform legii.

În scopul bunei funcţionări a şcolilor şi celorlalte instituţii, ale comunei, s-au luat măsuri de aprovizionare cu lemne, pentru încălzirea pe timpul rece, încă de la sfârşitul verii, acţiunea fiind coordonată de viceprimar şi verificată de primar.

Printre iniţiativele în perspectivă, ale primarului Vasile Dologa, se preconizează, ca în anul următor, să fie amplasate camere video, performante, după modelul traficului rutier, pentru supravegherea fondului forestier şi reducerea infracţiunilor silvice, dar utile şi în alte scopuri, cum ar fi verificarea faunei montane, ajutor pentru crescătorii de animale sau turişti. Edilul din Tiha Bârgăului mai are un alt plan de perspectivă, care constă în înfiinţarea a două unităţi de asistenţă medicală modulare, ambulante, sub forma unor rulote auto, dotate cu aparatura necesară unei prime intervenţii de urgenţă, dar şi cu personal specializat, după modelul celor din SUA, care să fie utilizate pentru zonele izolate ale satelor şi perimetrelor alpine, din raza comunei.

Un alt plan edilitar, conturat de primarul Vasile Dologa, constă în înfiinţarea unui centru informatic, ce ar urma să fie amplasat anul viitor, într-o locaţie izolată de la Piatra Fântânelelor, în scopul facilitării accesului la canalele moderne de informare prin internet, în rândul populaţiei din Bozgani, Iliuţa Bozghii, Ciosa şi Piatra Fântânelelor.

Frumuseţea naturală a terenurilor, ce aparţin de administraţia comunei Tiha Bârgăului, este bine păstrată şi raţional exploatată, prin măsurile adoptate de primarul Vasile Dologa, viceprimarul Gheorghe Oniga şi Consiliul Local al comunei.

PROIECTE ÎN DERULARE LA BISTRIŢA BÂRGĂULUI

Una dintre realizările administraţiei locale ale comunei Bistriţa Bârgăului a fost, recepţionarea, încă din vară, a noului pod nou, de beton, care traversează râul Bistriţa în zona numită de localnici Cociorva. Construcţia a fost realizată în baza OUG nr. 7/2006.

Acest pod are un rol important prin faptul că face legătura între centrul de comună şi Valea Pietroasa, intens locuită. Construcţia face parte din proiectul în care este prevăzută şi reabilitarea podului de la Tătarca, întocmit de administraţia locală. Valoarea totală a investiţiei, la cele două poduri, se ridică la circa 1,1 milioane lei.

În această toamnă, unul dintre obiectivele principale, ale administraţiei comunei Bistriţa Bârgăului, reprezentată prin primarul Vasile Laba şi viceprimarul Leon Hogiu, a constat, în primul rând, în repararea şi pregătirea şcolilor pentru noul an şcolar, pe baza referatelor cu strictul necesar şi prioritar, cerut directorilor de şcoli.

Atenţia principală a administraţiei comunei Bistriţa Bârgăului este orientată, în continuare, în direcţia pregătirii proiectelor intrate în faza a doua a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.

Unul dintre principalele proiecte este cel de reabilitare a Şcolii generale Bistriţa Bârgăului – Pustă. Acest proiect este combinat cu aducţiuni de apă, pe mai multe uliţe, în valoare de 3,2 milioane de lei.

Un alt proiect este destinat modernizării uliţelor, precum şi în vederea achiziţionării de utilaje necesare sezonului rece.

În privinţa aprovizionării pentru sezonul rece, depozitul necesar de lemne a fost acoperit, încă din toamnă, în proporţie de cca 80 la sută, din cantitatea de lemne necesară pentru buna desfăşurare a primei părţi din anul şcolar 2008-2009.

Între priorităţile Primăriei Bistriţa Bârgăului, pentru anul viitor, în centrul atenţiei stă recondiţionarea drumurilor comunale, pe cât posibil, financiar, prin asfaltare şi efectuarea lucrărilor de apă-canal pe raza întregului areal, al comunei, inclusiv Colibiţa, după cum susţin primarul Vasile Laba şi viceprimarul Leon Hogiu, a căror dorinţă este transformarea întregii localităţi într-o staţiune modernă.

LUCRĂRI EDILITARE LA PRUNDU BÂRGĂULUI

În luna trecută la Prundu Bârgăului a avut loc recepţia lucrărilor la podul din Vadu Secului, pe drumul de acces dintre centrul localităţii şi releul de telecomunicaţii de pe vârful Heniul Mare, care a fost dat în folosinţă.

Anumite elemente din structura de rezistenţă a podului vechi urmează a se refolosi pentru construirea unei alte treceri peste acelaşi curs de apă, către Dealul Gurău, unde locuiesc numeroase familii. A mai fost recepţionat, de către primarul prundean Ilie Avram, noul pod de beton peste râul Bistriţa, de pe Valea Cioară, mult aşteptat de localnici. Podul are cca 40 m lungime şi a fost construit cu elemente suplimentare de siguranţă şi a costat aproximativ nouă sute de mii de lei, din fondurile prevăzute în programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural.

Există speranţa finalizării, în acest an, a lucrărilor de refacere a podului peste râul Bistriţa din Susenii Bârgăului. O lucrare costisitoare, care se află în lucru.

Consiliul Local şi Primăria se află în căutarea unor soluţii de amenajare a centrului civic al comunei Prundu Bârgăului, situaţie care necesită un proiect de specialitate şi un plan de urbanism de detaliu.

SINISTRAŢII DIN RĂDĂUŢI - PRUT AU PRIMIT AJUTOARE DE LA COMUNELE BÂRGĂUANE

Locuitorii comunelor bârgăuane au ajutat sinistraţii din Moldova, grav afectaţi de inundaţiile din această vară. Un ultim lot de ajutoare a fost trimis, în luna octombrie, la Rădăuţi-Prut, din partea comunei Prundu Bârgăului. Ajutorul a constat din 2600 lei, 42 mc de cherestea şi 50 de pachete cu articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, care au fost predate autorităţii locale de către consilierii locali Leon Raţiu şi Toader Răcilă. În intenţia primăriei stă şi posibilitatea trimiterii unor cadouri pentru copiii din zonele calamitate, în ajunul sărbătorilor de iarnă.

PROIOECTE EDILITARE LA LIVEZILE

Încă din vară, datorită unui proiect de reparaţii capitale, prin grija primarului Olimpiu Neamţ, clădirea Şcolii Generale din Livezile a fost renovată şi modernizată. Au fost înlocuite ferestrele şi instalaţia electrică, au fost refăcute instalaţiile sanitare şi au fost reconfigurate sălile de clasă, suplimentându-se şi înlocuindu-se cu mobilier ergonomic şi alte obiecte de confort modern, european.

În cadrul aceluiaşi proiect a fost inclusă şi reabilitarea grădiniţei din vecinătatea Şcolii Generale, din localitate, la care lucrările au fost efectuate în termen.

În intenţia edilului livezean este şi înfiinţarea, în primul trimestru al anului 2009, a unui centru electronic de informare pentru cetăţeni, cu acces gratuit şi nelimitat, la internet, pentru o mai bună comunicare cu lumea modernă, prin eliminarea diferenţein dintre sat şi oraş.

LIVEZILE AU DEVENIT CAPITALA FOTBALULUI JUDEŢEAN

Având în vedere evoluţia spectaculoasă a echipei de fotbal din comună, primarul Olimpiu Neamţ, care şi-a dorit ca Voinţa Livezile, ce activează în Liga a IV-a, a judeţului Bistriţa – Năsăud, să promoveze anul viitor în eşalonul superior, are în faţă toate şansele de îndeplinire. După ultimele rezultate, echipa din Livezile este campioana de toamnă a diviziei, indiferent de rezultatul ultimului meci pe care îl mai are în faţă, în 2 noembrie.

Ambiţios şi dornic să încurajeze mişcarea sportivă locală, edilul livezean a depus efortul necesar amenajării şi modernizării bazei sportive din localitate, oferind fotbaliţtilor condiţii dintre cele mai bune, care au adus şi rezultate satisfăcătoare, în competiţiile din acest an.

Consiliul Local şi Primăria, alături de principalii sponsori ai echipei Voinţa Livezile au toate motivele să susţină, în continuare, vrednica echipă locală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5