Rebrişoara –ultimul popas al caravanei Agroinfo în 2013

Caravana de Informare Agricolă ,,Agroinfo” a ajuns duminică, 8 decembrie în Rebrişoara, la solicitarea unui grup de fermieri şi a administraţiei comunei. Pe agenda discuţiilor au figurat pe lângă prezentarea noutăţilor legislative cu care se vor confrunta agricultorii la începutul anului viitor şi informari legate de subvenţiile şi programele noi de finanţare, precum şi condiţiile minimale pentru livrarea laptelui conform, odată cu 1 ianuarie 2014.

Deputatul Stelian Dolha le-a semnalat fermierilor că în câteva zile va intra în vigoare noua Lege a laptelui, 297 /2013, publicată deja în Monitorul Oficial, lege care îi obligă să încheie contracte scrise de vânzare a laptelui crud pentru cel puţin 6 luni. Parlamentarul le-a explicat şi că de la mijlocul lunii februarie, după 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, cei care nu se conformează prevederilor acesteia riscă amenzi. Dolha le-a mai atras atenţia că alte două reglementari ale Ministerului Agriculturii, ajutoarele de minimis pentru tancuri de lapte, respectiv pentru creşterea raselor autohtone defavorizate, publicate recent, au termene- limită sfârşitul acestui an. Dincolo de vulnerabilităţile pe care unele dintre aceste reglementări le au şi pe care deputatul Stelian Dolha s-a angajat să încerce să le corecteze, concluzia este una singura: politica Ministerului Agriculturii şi a UE, începand din 2014, este de a încuraja asocierea.

De altfel toti specialiştii care au susţinut informări au accentuat această idee şi i-au încurajat pe cei prezenţi să-şi depăşească reţinerile şi să intre în organizaţiile de producători şi chiar în organizaţiile mai mari, de tip cooperativă, care prind contur inclusiv în Rebrişoara. „Toate subvenţiile semnificative vor veni pe suprafeţe mari, pentru că se doreşte încurajarea comasării terenurilor, dar şi pe grupuri de producători. Grupurile de producători pot obţine cu totul alte preţuri la vânzarea produselor’’ le-au spus membrii Caravanei Agroinfo.

Au susţinut informări şi au răspuns întrebărilor fermierilor deputatul Stelian Dolha, directorul DSVSA, Ioan Bogolin, directorul adjunct APIA, Daniela Avram, şeful biroului APIA Năsăud, Ştefan Cârcu, preşedintele GAL LEADER, Vasile Borş, preşedintele Gal Ruralis, Cristian Ţetcu şi primarul comunei Rebrişoara, Viorel Clapău. Întâlnirea de la Rebrişoara, a şaptea organizată, a fost şi ultima din cadrul Caravanei Agroinfo din acest an. Din ianuarie 2014 Caravana de informare agricola va porni din nou pentru a se întâlni cu locuitorii comunelor din Bistriţa-Năsăud.

Biroul de presa al deputatului Stelian Dolha

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5