Legea laptelui şi noul PNDR- subiecte pe agenda Caravanei Agroinfo la Sânmihaiu de Câmpie

Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha

Caravana de Informare Agricolă inițiată de deputatul Stelian Dolha a ajuns duminică, 29 septembrie în comuna Sînmihaiu de Cîmpie. Fermierii și agricultorii din comuna gazdă, dar și din Silivașu de Cîmpie și Budești au avut posibilitatea să discute cu specialiști din APIA Bistrița-Năsăud, APDRP, Camera Agricolă și Grupul de Acțiune Locală ,,Gal Ruralis,, despre ultimele informații legate de subvențiile în agricultură, dar și despre oportunitățile noului PNDR.

Deputatul Stelian Dolha, membru în comisia de agricultură a Camerei Deputaților, structură în care se analizează în detaliu toate proiectele referitoare la spațiul rural înainte de a ajunge în dezbaterea plenului, a prezentat două proiecte aflate pe agenda comisiei.

 O primă prezentare s-a referit la proiectul legii privind stabilirea relațiilor contractuale din sectorul laptelui și produselor lactate, proiect aflat în dezbaterea comisiei de agricultură. Proiectul în cauză introduce obligativitatea contractelor scrise înainte de livrare, noțiunea de prim cumpărător și încearcă, prin reglementările sale să întărească puterea de negociere a producătorilor de lapte față de procesatori. Fermierii prezenți la Sînmihaiu de Cîmpie au cerut lămuriri legate de mai multe paragrafe ale proiectului în cauză dar i-au și cerut deputatului Dolha să aducă mai multe amendamente, între care precizarea clară a conținutului de grăsime standard a laptelui.

Un alt proiect de interes local, dezbătut în cadrul caravanei s-a referit la ordonanța pășunilor, 34/2013, care a fost discutată timp de mai multe săptămâni în cadrul comisiei de agricultură, a fost modificată și va ajunge în plen pentru adoptare în următoarele zile.

Agricultorii prezenți au cerut, în cadrul discuțiilor, lămuriri referitoare la noul program de reconversie pomicolă, finanțările viitoare pentru instalarea tânărului fermier, dar și detalii legate de asigurarea culturilor.  Primarii Ioan Mate, Sînmihaiu de Cîmpie și Ioan Cămărășan, Silivașu de Cîmpie i-au solicitat deputatului Stelian Dolha să ceară explicații Ministerului Agriculturii legate de modul de protejare a fermierilor români după renunțarea la cotele de lapte, începând din 2015.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5