Noutăţi legislative din agricultură la Caravana Agroinfo din comuna Şintereag

Zeci de agricultori, fermieri, dar şi oameni de afaceri din comuna Şintereag au participat duminică, 23 februarie 2014 la întâlnirea cu Caravana Agroinfo, organizată de deputatul Stelian Dolha. Pe agenda ediţiei cu numărul 11 s-au aflat ultimele noutăţi legislative în materie de agricultură şi zootehnie, noile subvenţii şi condiţiile de acordare, precum şi informări legate de finanţările Noului Program de Dezvoltare Rurală.

La capitolul informaţii legislative deputatul Stelian Dolha a prezentat noile condiţii de achiziţie a terenurilor, conform legii vânzării terenurilor agricole, votată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, după retransmiterea de către Preşedenţie în Parlament. Legea fondurilor mutuale adoptată recent, dar şi Legea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui, care urmează să-şi producă efectele, inclusiv cele sancţionatorii, începând cu luna martie au fost prezentate în cadrul informării. Fermierii prezenţi au dorit să afle amănunte despre ajutorul pentru tancurile de răcire a laptelui şi dacă HG-ul care îl reglementează, şi mai ales condiţiile restrictive, pot fi îmbunătăţite.

Un grup important de agricultori, cărora li s-a adaugat primarul comunei Şintereag, Ioan Bob i-au solicitat deputatului Dolha iniţierea unei propuneri legislative care să prevadă despăgubiri ferme acordate proprietarilor de terenuri prejudiciaţi de animalele sălbatice din fondurile de vânătoare, situaţie cu care locuitorii comunei se confruntă de câţiva ani.

Noul PNDR a ocupat o mare parte din dezbaterile de la Şintereag, în condiţiile în care primele sesiuni de finanţare din viitorul exerciţiul bugetar sunt anunţate că vor fi deschise încă din luna mai, pe fosta măsura 121. Acreditările obligatorii pentru consultanţii de proiecte, proiectele-tip pentru micii fermieri, depunerea dosarelor pe tot parcursul anului, sunt doar câteva dintre ultimele noutăţi prezentate în cadrul Caravanei Agroinfo.

La a 11-a ediţie a Caravanei de informare Agroinfo au participat în calitate de invitaţi directorul adjunct APIA Daniela Avram, directorul DSVSA, Ioan Bogolin, consilierul APDRP Liviu Râpan, preşedintele GAL Ruralis, Cristian Ţetcu şi primarul comunei Şintereag, Ioan Bob.

Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5