Ajutoarele de minimis pentru fermieri - cap de afiş a dezbaterilor Caravanei Agroinfo la Feldru

Zeci de fermieri din comuna Feldru au participat duminică, 17 noiembrie, la dezbaterea organizată de deputatul Stelian Dolha, în cadrul Caravanei de Informare Agroinfo, demarată în această toamnă în județul Bistrița-Năsăud.

Pentru că unul din scopurile acțiunii este oferirea de informații de ultimă oră despre legislația din agricultură, reglementările în materie dar și stadiul în care se află proiecte de interes pentru fermieri, o parte importantă a informărilor au fost dedicate acestor subiecte. Astfel, au fost prezentate detalii legate de ajutoarele de minimis acordate asociațiilor de crescători pentru cumpărarea tancurilor de răcire a laptelui, dar și despre banii care pot fi acordați fermierilor care se încumetă să crească animale din rasele autohtone, considerate pe cale de dispariție.

Ambele categorii de ajutoare de minimis au fost stabilite în ultimele două săptămâni prin ordine de ministru, iar termenul- limită de aplicare este finalul acestui an.
Pe agenda informărilor au mai figurat însă și detalii legate de cele 13 măsuri finanțabile prin Noul Program de Dezvoltare Rurală, precum și despre noile proceduri de aplicare anunțate de APDRP. Noua formă a proiectului de vânzare a terenurilor agricole, după liberalizarea pieței funciare pentru străini dar și noua lege a laptelui, adoptată recent de Camera Deputaților au figurat pe agenda informărilor.

Fermierii au cerut lămuriri despre ajutoarele de minimis și restricțiile pentru crescătorii cu peste cinci capete de a adera la asociațiile care accesează subvenția, despre noile subvenții, condițiile înființării cooperativelor, posibilitatea de a cumpăra material genetic de calitate și și-au arătat nemulțumirea față de impunerile de restituire a banilor făcute de APIA ca urmare a neconcordanțelor dintre datele inițiale declarate și cele obținute prin teledetecție.

Au susținut prezentări și au răspuns întrebărilor fermierilor deputatul Stelian Dolha, membru al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, directorul DSVSA, Ioan Bogolin, directorul adjunct APIA, Daniela Avram, președintele GAL LEADER, Vasile Borș alături de președintele GAL Ruralis, Cristian Țetcu, primarul comunei Feldru, Ioan Țiolan. La întâlnire au participat primarul comunei Rebrișoara, viceprimarul din Feldru, consilieri locali, presedinți de asociații de crescători de animale, numeroși fermieri și localnici.

Caravana Agroinfo a susținut până acum întâlniri cu agricultorii și fermierii din Șieuț, Sînmihaiu de Câmpie, Șieu-Odorhei, Rodna și Feldru și va parcurge majoritatea comunelor din Bistrița-Năsăud, în funcție de solicitarea și nevoile locuitorilor din fiecare zonă a județului.

Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5