Reîntoarcerea acasă. Scriitoarea Ioana Nicolaie, soţia lui Cărtărescu, gest inedit la Maieru

Cărțile bibliotecii Melior au ajuns şi la Maieru. 550 de cărți au primit elevii Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu”, fiind a cincea bibliotecă Melior după cele din Parva, Sângeorz-Băi, Ilva-Mică și Voila.
Bucuria a fost cu atît mai mare cu cât a fost prezentă şi scriitoarea Ioana Nicolaie, originară de pe aceste meleaguri, din Sângeorz Băi, un nume de success al literaturii actuale, soţia scriitorului Mircea Cărtărescu.
“Oare care-i cel mai grozav vehicul posibil? Cum poți ajunge instantaneu pe vârful unui munte vulcanic, pe altă planetă sau pe o insulă din adâncul mării (care-i, de fapt, un fel de bulă uriașă)? Ce fel de carburant se folosește pentru deplasările acestea incredibile? Cei peste patruzeci de copii din Maieru, participanți la Atelierul fantastic, proiectul Fundației Melior, au înțeles imediat despre ce-i vorba. Mintea noastră e mașinăria cu pricina, iar combustibilul se rafinează din cărțile pe care le citim. A fost veselie multă azi în școala în care-am ajuns, în ciuda zilei nepotrivite - singura în care puteam străbate cei 480 de km până acolo-, a fost și cu emoție, și cu sentimentul acela că unele lucruri au, în mod misterios, ceva mai multă grație decât altele. Poate și pentru că la ele participă minți încă libere și câte-o doamnă profesoară care, la o întrebare sau alta, ridică spontan mâna. La finele întâlnirii, Fundația Melior a dăruit fiecărui copil participant câte o carte. Pe restul de cinci sute le-a donat bibliotecii școlare. Toate volumele au fost alese cu maximum de grijă, în așa fel încât să-i cucerească pe micuții care le vor deschide. Educația culturală la vârste mici este, așadar, esențială. Felicit Melior pentru felul donquijotesc în care vrea să adauge un plus de lumină în țara aceasta unde, vedem atât de clar, sunt mulți care tânjesc după beznă și îmbeznare. La Maieru, în nordul țării, eu am însoțit transportul și am descărcat o parte din cutiile cu volume pentru care, în copilărie, mi-aș fi dat pielea de pe mine. Am sprijinit cu toată bucuria/energia întâmplarea aceasta” spune Ioana Nicolaie.
“Am donat până acum aproape două mii de cărți. Dacă una singură va schimba un destin, atunci ne putem considera câștigători. Ne propunem să facem în fiecare an cel puțin două biblioteci școlare” declară cei de la Fundația Melior.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5