RESEDINTE NOBILIARE IN PRECOLAPS LA COMLOD SI POSMUS

Castelul Teleki, din satul COMLOD, comuna MILAŞ, construit in 1756 si Ansamblul

Castelului Teleki din satul POSMUŞ, comuna ŞIEU , datand din 1752-sec.XIX, sunt doua monumente istorice de grupa A, de importanta nationala, in prezent abandonate, neutilizate sau folosite partial, ocazional, impropriu ca depozitare, bar, adapost animale. Zidurile prezinta fisuri, bolţile sunt partial prăbuşite, umiditatea este excesiva. Apa patrunde in imobil atat ca urmare a deteriorarii sarpantei si invelitorii cat si prin absenta izolatiilor si a infiltratiilor de ape pluviale la baza cladirilor, igrasia urca pana la doi-trei metri. Tamplariile, finisajele si componentele artistice sunt compromise, smulse sau lasate sa cada, ameninţând cu dispariţia, partiala sau totala, a acestor monumente. Statutul lor pentru zona, judet si tara fac iminente gasirea unor functiuni adecvate si gandirea unor interventii de maxima urgenta, care sa vizeze prioritar conservarea.

Mentionam ca aceste monumente valoroase, amplasate in situri superbe, prezinta o serie de oportunitati. Astfel in proximitatea castelului de la Comlod exista linia de cale ferata « mocanita », a carei reutilizare ar pune in valoare intreaga zona iar la Posmus, suprafetele intinse de livezi, grajduri, traditia cresterii animalelor/oieritul ar putea asigura atat interesul pentru zona cat si vitalitatea acesteia. Cele doua locatii istorice ar putea deveni de pilda centre de cazare, cum sunt cunoscutele si cautatele: Hostel / engleza, Jugendherberge / germana, Auberge de Jeunesse / franceza sau Ostello / italiana, amenajate peste tot in Europa in locatii similare, adica locatii istorice, in situri pitoresti, pe trasee turistice. Sau centre de echitatie / pentru turisti dar si pentru week-end sau cateva ore de antrenament sau locatii destinate turismului ecologic, centre multiculturale sau de formare in diferite domenii / reabilitare patrimoniu construit, agricultura ecologica etc. Sunt numai cateva din posibilele functiuni care, urmarind optiunile utilizatorului, au ca si clauza primordiala substituirea fata de substanta istorica.

Consideram ca abordarea trebuie sa urmareasca prioritar conservarea celor doua resedinte nobiliare, urmand ca, atunci cand vor exista fonduri si specialisti, sa mai avem ce restaura.

Cele doua locatii figureaza pe lista bunurilor apartinand domeniului public al judetului Bistrita-Nasaud, administrator fiind Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

Sprijinirea legala din partea administratiei judetene a acestor interventii, prin realizarea expertizarii si intocmirea proiectelor de conservare, ar constitui un pas important, un suport pentru gasirea unor surse de finantare sau cofinantare a executiei.

Comentarii

11/11/10 12:12
GEREB BERTA

Si eu sunt nascuta in acest sat minunat ,,,COMLOD,,,mare pacat ca acest castel a ramas in paragina, uitat de autoritati,,,atat castelul cit si linia ferata ,,,mocanita ,,,nu mai circula de multi ani,,,dar eu merg cu drag in fiecare an in satul in care m-am nascut si copilarit

24/03/10 00:01
Vizitator DORU

sant nascut pe aceste meleaguri mai bine zis nascut in com TEACA jud BISTRITA NASAUD parinti mei si frati mei locuiesc in comlod este un sat ft frumos pitoresc dar starea drumurilor in acest mic paradis care este uitat de lume si politicieni judetului ne face pe noi toti care santem plecati de mici din acest sat sa nu ne mai intoarcem stau si ma intreb de-ce nu se face nimic pentru acest paradis aceasta frumusete al naturi care este COMLODUL .. castelul din comlod +linia ferata din acest loc ar fi o atractie pt turisti sa viziteze aceste zone uitate de lume ar fi un beneficiu pt noi toti pt comuna pt judet ar aduce fonduri la bugetul primariei .dar din pacate nu cred ca este nimeni interesat de acest paradis care este comlodul pacat domnilor guvernanti ca nu aveti in vedere si aceste lucruri stau si ma intreb cand voi merge pe asfalt in aceasta localitate cand voi vedea acel castel cum a fost odata cu multi ani inainte dar cum speranta moare ultima sper sa vad acest vis inplininduse am toata increderea in dv ca va veti gandi si veti gasi soluti si pentru acest mic coltisor de rai .

10/10/15 00:39
muresan

,,Teleky '' este de fapt ROMANUL ardelean TELEA !! Numele Telea exisata si azi !! De prosti si hoti ce sunt ,ratatii din politica de dimbovitza au tradat in favoarea ungurilor,au vandut,au furat statul ro,numai sa ajunfga ei bogati, nobili.Ratati fara creier!!Castelul este parte a patrimoniului national romanesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5