Resfinţirea Bisericii din Rusu de Jos

Duminică, 4 octombrie 2009, într-o zi frumoasă de toamnă, localitatea Rusu de Jos, aparţinătoare de oraşul Beclean, a trăit momente cu totul deosebite, prilejuite de o sărbătoare creştinească, şi anume, resfinţirea bisericii. La ora 9 şi 30 minute, în sunetul clopotelor, soseşte în parohia păstorită de mai bine de 33 de ani de preotul Vasile Mălinaş, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul, al Vadului, Feleacului şi Clujului. Este întâmpinat în faţa bisericii de un impresionant sobor de 20 de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. O mare mulţime de credincioşi a ţinut să fie prezentă la sosirea înaltului ierarh în filia Rusu de Jos, parohia Malin.

Biserica din Rusu de Jos a fost renovată, modernizată şi înfrumuseţată în ultimii ani prin strădania credincioşilor din sat, peste 100 de familii, precum şi cu sprijinul Primăriei oraşului Beclean, prin primarul Nicolae Moldovan, care în permanenţă a onorat toate solicitările venite din partea preotului paroh. Biserica a fost înfrumuseţată în exterior, curtea bisericii, de asemenea, a luat o altă înfăţişare, au fost montate geamuri termopan, parchet nou, pavaj, foişorul, de asemenea, a fost reparat, toate acestea contribuind la primenirea bisericii şi a spaţiilor înconjurătoare. S-au cheltuit sute de milioane de lei, o contribuţie importantă, pe lângă sprijinul amintit primit din partea administraţiei oraşului Beclean, a venit şi din partea fiilor satului care au contribuit, fiecare, la înfrumuseţarea bisericii satului.

Episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul a resfinţit biserica prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu sfântul mir, după care, afară, într-un spaţiu special amenajat, a avut loc sfânta şi dumnezeiasca liturghie, la care episcopul Irineu a rostit un înălţător şi pilduitor cuvânt de învăţătură. Protopopul Ioan Dâmbu, precum şi preotul Vasile Mălinaş au adresat cuvinte de aleasă mulţumire şi preţuire la adresa episcopului vicar Irineu pentru binecuvântarea care s-a abătut asupra parohiei şi a credincioşilor ei. Într-un cadru solemn, au fost acordate diplome de aleasă cinstire Consiliului Parohial, prin prim-epitropul Dumitru Pop, precum şi unor credincioşi care s-au remarcat prin dragostea faţă de Sfânta Biserică, şi ne referim la Ionel Pop, Radu Maxim şi Sorin Frăteanu. Un lucru de reţinut este faptul că preotul Vasile Mălinaş este, în cei 33 de ani de preoţie, la a treia resfinţire de biserică. În anul 1989, când preotul a împlinit 40 de ani, episcopul Iustinian a resfinţit biserica din Rusu de Jos, în anul 1999, episcopul vicar Vasile Someşanul a resfinţit biserica din Malin, iar în 2009, când preotul Vasile Mălinaş a împlinit 60 de ani, a resfinţit, cum spuneam, în rândurile de mai înainte, biserica din Rusu de Jos. Să mai amintim faptul că răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de 8 teologi studenţi la Cluj. Dintre oficialităţile prezente la sărbătoarea credincioşilor din Rusu de Jos îi amintim pe deputatul Radu Moldovan, senatorul Dănuţ Prunea, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, viceprimarul Ştefan Mathe şi mulţi alţi invitaţi. La agapa ce a urmat Sfintei Liturghii, au fost prezenţi şi fiii satului, iar cuvântul rostit de episcopul Irineu s-a axat pe ideea „Cât este de bine ca fraţii să trăiască împreună”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5