Resfinţirea Bisericii din Sărăţel
Resfinţirea bisericii este o lucrare însemnată, o sărbătoare din viaţa unei parohii. Cum spunea cineva, e ca şi cum s-ar descoperi un izvor de har dumnezeiesc care se pune la dispoziţia credincioşilor, pentru mântuirea lor. La Sărăţel, duminică, 31 august, a fost o adevărată sărbătoare a credincioşilor de aici şi din localităţile învecinate. S-a aflat în mijlocul enoriaşilor parohiei, fiind primit cu toată căldura, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul, care înconjurat de un impresionant sobor de preoţi a oficiat resfinţirea sfântului locaş de rugăciune.
Dimineaţa, în faţa bisericii, înaltul ierarh a fost întâmpinat de primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, de soborul de preoţi în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. A urmat apoi resfinţirea bisericii, locaşul de rugăciune a fost “uns” cu untdelemn sfinţit şi stropit cu apă sfinţită, ceea ce ne arată că este un locaş sfânt şi sfinţitor. Afară, într-un loc special amenajat, a fost săvârşită dumnezeiasca liturghie, la care, după cuvântul de bun venit şi de mulţumire adresat de protopopul Vidican, episcopul Irineu a rostit un înălţător şi pilduitor cuvânt de învăţătură despre pilda datornicului nemilostiv.
Parohia ortodoxă Sărata, cu filia Sărăţel, face parte, cum se ştie, din protopopiatul Bistriţa, Sărata fiind un cartier al Bistriţei, iar Sărăţelul un sat aparţinător comunei Şieu Măgheruş.
Actuala biserică, ne spune preotul paroh Lazăr Cozman, a fost construită începând cu anul 1956 când aici păstorea vrednicul de pomenire preot Victor Someşan. De menţionat faptul că tot în acelaşi an a început şi construcţia bisericii din Sărata, părintele Someşan Victor fiind fiu al localităţii Sărata. În anul 1990, biserica din Sărăţel a fost târnosită de arhiepiscopul Teofil Herineanul, la acea dată biserica fiind împodobită cu picturi interioare. Dar credincioşii parohiei, în frunte cu prim epitropul Alexandru Constantin, acompaniat de ceilalţi membri ai consiliului parohial şi de comitetul de femei în frunte cu d-na Felicia Negruşer, au purces la treabă, reuşind ca prin eforturi susţinute să transforme biserica din Sărăţel, acest sfânt locaş de rugăciune, ca o mireasă împodobită frumos pentru mirele Iisus Hristos.
În vara acestui an s-au făcut lucrări de amploare, dintre care am menţiona: iconostas de mare valoare artistică, lucrat de meşteri din Suceava; încălzire centrală; înlocuirea geamurilor cu termopane; procurarea şi montarea de candelabre; înlocuirea acoperişului; izolarea faţadei; pridvorul şi scările au fost îmbrăcate cu marmură; pavajul în jurul bisericii; gardurile recondiţionate; procurarea de covoare şi obiecte de cult, etc. Cum spuneam mai înainte, prim epitropul Alexandru Constantin a fost cel care a reuşit să-i antreneze pe enoriaşii din Sărăţel pentru a-şi împodobi cum se cuvine biserica satului. O contribuţie importantă şi-a adus-o şi Consiliul Local Şieu Măgheruş, primarul Sorin Mititean, prin alocarea unei sume de bani necesară lucrărilor. Şi contribuţia cetăţenilor din sat, şi munca depusă de aceştia, au reuşit să facă din biserică un loc unde duminica şi în sărbători creştinii să-şi găsească hrana spirituală şi liniştea sufletească. Preotul paroh Lazăr Cozman, de 25 de ani slujitor al credincioşilor din Sărăţel, a mulţumit tuturor celor care au contribuit, în măsura posibilităţilor, ca ziua de 31 august să devină o sărbătoare pentru credincioşii parohiei. Agapa frăţească a încheiat o zi plină de semnificaţii, o zi bogată, de adevărată sărbătoare pentru credincioşii din zona Sărăţelului.
Citiţi şi:
- De la Balul Operei, la Balul Parohiei Ortodoxe Sărata – Sărățel. Vezi cine a onorat cu prezenţa
- Lansarea monografiei Sărăţelului
- Episcopul vicar dr. Irineu Pop Bistriţeanul a resfinţit biserica din Braniştea
- Sărbătoare duhovnicească la Ardan
- Cuvântul Credinței, prima revistă a unui Cerc Pastoral din Protopopiatul Bistriţa
Comentarii
Nu este corect!Iconostasul de mare valoare este donat de catre Moldovan Flaviu din Saratel,nu cum ascund enoriasi din satul Saratel !!!
Nu este corect!Iconosasul de mare valoare este donat de catre Moldovan Flaviu din Saratel,nu cum ascund enoriasi din satul Saratel !!!
Nu este corect!!! Iconostasul de mare valoare a bisericii din Saratel a fost donat de catre Moldovan Flaviu din Saratel , nu cum sustin enoriasii din sat!!!
Adaugă comentariu nou