ELENA M. CÎMPAN: JURNAL PROFESIONAL

S-au dezghețat apele și pentru olimpiade

 

             S-au dezghețat apele și pentru olimpiade. Martie este luna lor. Odată cu    venirea primăverii.

       Entuziasmul elevilor și al profesorilor a pus stăpânire tandră peste orașul amorțit.

       După un timp de absență, olimpiadele revin cu speranțe, cu dorințe, cu vise. Fiecare participant privește spre locul întâi, ca spre un țărm însorit.

 

  1. Olimpiada de limba franceză

       

Un citat din Antoine de Saint-Exupery însoțește ziua și se potrivește idealurilor ei. „Nous sommes tous du soleil pour quelqu’un, mais nous ne savons pas toujours.” ( „Suntem, toți, soare pentru cineva, dar nu știm întotdeauna.” ) Dar și o dilemă sporadică și cu rest se lasă mângâiată de razele blânde: nu știm că suntem soare sau nu știm pentru cine?!... Limba franceză este chiar soare pentru cei care o îndrăgesc și o învață.

      În 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei. În cinstea acestei sărbători, „dedicată promovării limbii franceze, a valorificării diversității culturale și a solidarității între statele francofone”, Olimpiada de limba franceză este un semn de prețuire pentru marea literatură franceză, exemplificată prin câteva nume, Voltaire, Hugo, Baudelaire, Mallarmé, Balzac, Dumas, Flaubert, de Saint-Exupery, Stendhal, Molière, Verne, Rimbaud, Apollinaire, Valéry, Malraux, dar și Proust, Sartre, Camus, Butor, Sarraute, Robbe-Grillet, Duras, Bruckner, Houllebecq, Enrique Emmanuel Schmitt... și lista rămâne deschisă.

 

  1. Olimpiada de limba italiană

              În cadrul limbilor romanice, limba italiană își află un loc binemeritat. De ani buni, elevi din Bistrița  participă și la această olimpiadă, pentru că sunt atrași de un spațiu lingvistic, pe care îl simt aproape ( și îl înțeleg ușor ). Cultura italiană se remarcă prin opere de artă ale artiștilor plastici și sculptori, Leonardo da Vinci, Raffaelo, Botticelli, Michelangelo, prin muzicieni, Vivaldi. Verdi, Puccini, prin scriitori, Dante Alighieri, Pirandello, Montale, Umberto Eco și lista rămâne deschisă...

   

       Pe elevii calificați îi așteaptă faza națională, Craiova ( limba franceză ), Târgu- Jiu ( limba italiană ). Și, desigur, vacanțele în țările lumii...

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5