S-a inaugurat Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români

Ioan Mititean

În sala festivă a Muzeului Grăniceresc a avut loc o şezătoare literară astristă sub genericul : „Urmaşii vieţii noastre vor şti că am fost odată ...” , organizată din iniţiativa cercului ASTRA oraşul Năsăud , preşedinte Floarea Pleş , în colaborare cu Muzeul grăniceresc, director Lucian Vaida .
Un mare număr de cărturari locali şi din zonă , Rebrişoara , Nepos , Salva au creat aici o atmosferă de slăvire a cărţii într-un moment fericit pentru Ţara Năsăudului, inaugurându-se filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români , în următoarea componenţă : preşedinte Ioan Mititean , vicepreşedinte Ana Berengea din Ilva Mare , secretar Mircea Daroşi din Nepos şi trezorier Valer Mureşan din Năsăud. Filiala someşeană a scriitorilor, cu sediul la Năsăud, a fost confirmată, recent, în plenul Ligii Scriitorilor de la Cluj , ce a avut loc la Cercul Militar sub preşedenţia scriitorului Al. Fl. Ţene . În această seară s-a creat la Muzeul năsăudean o atmosferă de sărbătoare , ca o zi a amintirilor cărturarilor năsăudeni de ieri . La ordinea zilei a fost academicianul Iuliu Moisil , omul ce a pus temeila Muzeului năsăudean şi a dat curs atâtor metode educative practicate în şcolile noastre . Despre viaţa şi opera cărturarului năsăudean a vorbit directorul muzeului Lucian Vaida cu completări din partea preşedintelui ASTREI , Ioan Seni , care a subliniat activitatea astristă desfăşurată de academician ca preşedinte al Despărţământului Năsăud şi Lucreţia Mititean , care s-a referit la activitatea instructiv-educativă desfăşurată de Iuliu Moisil.
În cadrul şezătorii , Floarea Pleş , preşedinta cerc ASTRA Năsăud , a facut referiri la contribuţia artiştilor năsăudeni pentru valorificarea unor fapte de cultură, ataşându-se românilor de pretutindeni . Toate aceste activităţi au fost consemnate în primul număr al revistei ASTRA năsăudeană , căreia preşedintele Ioan Seni i-a făcut o amplă prezentare , aducând cuvinte elogioase , care o sprijină prin finanţare , respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan , vicepreşedintele Alexandru Pugna şi Ioan Pintea , directorul Bibliotecii Judeţene. Scriitorii Mircea Daroşi , Lucreţia Mititean , Valer Mureşan, Ştefan Gheoc , Rodica Fercana şi Floarea Pleş au spus că în compania cărţii oamenii nu îmbătrânesc niciodată. Sala a fost împodobită ca o mireasă cu lucrările de artă a pictorilor Nechita Bumbu şi Angela Găurean. Viorica Gheoc nu a lucrat cu pensula , ci cu croşeta , scoţând în relief obiecte de mare preţ . La şezătoarea năsăudeană au venit primii colindători din această iarnă , prin grupul folcloric „Dor Năsăudean” condus de profesoara Ecaterina Raţiu de la liceul Economic din Năsăud, precum şi eleva Ancuţa Morar , din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”. Obiceiurile străbune le-a continuat profesoara Ana Filip din Salva , ca un semn al valorii supreme investită în om ce ne-a readus acasă la început de lume , ca o taină de comuniune cu originile noastre , ca un legământ curat cu sufletul neamului românesc . Iată , la Năsăud, o activitate a cărţii şi tradiţiilor locale prin ASTRA ce ne deschide apetitul pentru frumos , limpezind probleme de ansamblu din viaţa noastră de zi cu zi.

Comentarii

13/12/13 12:17
veronica osorheian

FELICITĂRI TUTUROR, CU DRAG

16/12/13 17:22
valeri Toderici

Felicitari d-nilor profesori care au devenit recent membrii ai Ligii Nationale a Scriitorilor Romani:Ioan Seni,Ioan Mititean,Romulus Berceni,Mircea Darosi.Felicitari si pentru vizita care au facut-o recent la Cenaclul Ligii Scriitorilor din Cluj-Napoca,prilej cu care s-a anuntat infiintarea Filialei Nasaud al Ligii Scriitorilor. De aici au luat"lumina alba",au plecat cu ea, la Nasaud si au inaugurat Filiala Nasaud,a Ligii Scriitorilor. Filiala din Nasaud,impreuna cu Filiala, d-nului Menut Maximinian din Bistrita (si poate azi maine la Beclean sau Sangeorz-Bai),vor ridica si mai mult nivelul cultural al intregului judet Bistrita-Nasaud si a intregii tari, Romania!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]