S-a întâmplat în Bistriţa ! Elevă de la ”Andrei Mureșanu” agresată de colegi pentru că vorbea limba maghiară. Poziţia UDMR !

O elevă din clasa a V-a a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară.
Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația a UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii.
Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi. Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România.
Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute.
Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului.

Uniunea Democrată Maghiară din România,

Organizația județeană a UDMR, Bistrița-Năsăud

Comentarii

25/09/17 09:11
Cititor

Uitati... eu nu cred nimic din asta ! Alta a fost cauza cu siguranta si faptul ca vorbea si ungureste, a fost doar o simpla coincidentza. Hadeti sa nu exageram, ca tot asa a fost si cu romanul nostru care a cerut mici in Covasna... la orele cand era acolo inafara programului...
Nu puneti jar pe foc, degeaba , ca n-aveti dreptate. Eu am o droaie de prieteni maghiari si chiar daca nu ne "culcam in acelasi pat impreuna"... suntem totusi foarte buni prieteni , ne respectam si ne ajutam reciproc ... suntem buni vecini... etc. etc. si neintelegerile dintre romani si maghiarii ( ca ungurii sunt cei din Ungaria ) de aici din Transilvania, sunt numai ocazionale, generate de politrucii nostri foarte "dragi" deopotriva ambilor ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5