Peste 50 de ghiozdane, dăruite elevilor de la secţia maghiară. Grevă japoneză la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu

De nouă ani, UDMR Bistrița-Năsăud realizează programul ”Ghiozdanul” la începutul fiecărui an școlar. În cadrul proiectului fiecare elev, care pășește pentru prima dată pragul școlii și va învăța la secția maghiară, primește un ghiozdan echipat cu rechizite de bază.

Fiecare început de an școlar vine cu anumite cheltuieli pentru părinți, așadar UDMR organizația județeană Bistrița-Năsăud, în colaborare cu organizațiile locale UDMR și al primarului, viceprimarilor, consilierilor locali ai uniunii, a pornit pe drum acest program încă din anul 2010 pentru a veni în ajutorul lor.

”Proiectul se bucură de un real succes în fiecare an, atât în rândul micilor preșcolari, cât și în rândul părinților. Eu le mulțumesc tuturor pentru faptul că și-au înscris copiii la secția maghiară, dar și învățătorilor care prin munca lor de zi cu zi contribuie la păstrarea identității maghiare în diasporă, fiindcă prin învățământul în limba maternă poate supraviețui limba și cultura maghiară.” – a precizat președintele uniunii, Décsei Atilla.

Anul acesta peste 50 de ghiozdane au fost împărțite în județul Bistrița-Năsăud în următoarele localități: Bistrița, Beclean, Țigău, Uriu, Cireșoaia, Nușeni, Reteag, Matei, Vița. În municipul Bistrița ghiozdanele au fost înmânate preșcolarilor de către președintele organizației județene UDMR, Décsei Atilla, directorul adjunct al Colegiului Național Andrei Mureșanu, Antal Attila, președintele executiv UDMR, Zoltán-Sipos Timea, președintele UDMR organizația municipiului Bistrița, Máthé Attila și vicepreședintele executiv, Máthé Loránd, iar în județ de către președinții UDMR.

Prima zi de școală s-a început cu grevă japoneză, care s-a văzut și în cadrul Colegiului Național Andrei Mureșanu din Bistrița, unde profesorii s-au declarat nemulţumiţi de intrarea în vigoare a Ordonanței de Guvern nr. 9 din 2018, care prevede că în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de limba și literatura română vor fi predate de profesori specializaţi. Cadrele didactice speră ca acestă grevă, care se desfășoară în majoritatea instituțiilor de învățământ cu predare în limbile minorităților, va soluționa problema într-un timp cât mai scurt și se va abroga această hotărâre nerealistă.

 

Biroul de presă UDMR BN

Comentarii

18/09/18 09:38
Carcotas

Felicitari celor de la UDMR !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5