Săraca Românie

Prozatorul Dumitru Munteanu este prezent, în seria Opera Omnia – publicistică şi eseu contemporan, a Editurii Tipo Moldova, cu volumul „Săraca Românie…”, în care surprinde stări şi fapte ale societăţii în care trăim. Ca o lovitură de bici, cuvintele lui Dumitru Munteanu doresc uneori să facă ordine într-o societate în care reperele au fost răsturnate, în care avem nevoie de adevăr.
Publicistul ne invită să-l redescoperim pe George Coşbuc, fiind convins că dincolo de moda uneia sau alteia dintre epocile literare este valabilă valoarea cea dată nu numai de critică ci şi de receptarea operei. Iar din acest punct de vedere, poetul George Coşbuc este imbatabil. De altfel, mare parte din volum este dedicată poetului George Coşbuc, pentru care Munteanu pledează ca un adevărat avocat al frumosului. Nu lipsesc nici rândurile despre academicienii Năsăudului, despre care scriitorul spune că sunt adevăraţi ambasadori pentru noi în Europa, trebuind să arătăm că nu suntem numai mâncători de lebede, hoţi, criminali, cerşetori, ci şi un popor cu minţi sclipitoare.
După ce face câte un portret fiecărui academician, într-un alt text, Munteanu se opreşte asupra poeziei lui Luca Onul, unul dintre cei mai iubiţi creatori de literatură năsăudeni. Oameni şi locuri, fapte şi consecinţe, dosare şi CNSAS, politicieni şi cultură, toate sunt surprinse de Dumitru Munteanu în texte în care atitudinea este la ea acasă.
Reamintim faptul că Dumitru Munteanu este cel care a constituit gruparea „Litera Nordului”, împreună cu care a realizat şi o revistă cu acelaşi titlu, dar şi o serie de antologii. Dumitru Munteanu reuşeşte, prin această carte, să retrezească spiritul naţional, poate uneori amorţit în lumea în care trăim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5