Sărbătoare de Rusalii, la Căianu Mic. Paul Ştir şi-a primit oaspeţii în costum popular: Un primar de 5 stele!

Rusaliile a adus pe Valea Ţibleşului cea de-a XII-a ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic. Manifestările au debutat încă din ziua de Rusalii cu Cupa Văii Ilişua la fotbal şi cu o seară dedicată tineretului, în care au fost prezenţi Nicoleta Oancea& Band şi Vescan.
A doua zi de Rusalii, după Sfânta Liturghie, conform tradiţiei de sute de ani, a fost pus în scenă vechiul obicei agrar „Înstruţatul boului”. Încă de dimineaţă, pe drumurile comunei, au mărşăluit „dracii”, fie călare, fie pe jos, oameni mascaţi care au un rol bine definit în ceremonialul în care un bou este împodobit ce semn al începutului vieţii agrare. Tineri, în costume populare, au însoţit alaiul în care boul înstruţat a venit din capătul satului, de pe câmp, şi s-a oprit la gazdă, adică în curtea Primăriei, la primarul Paul Ştir, care a ospătat pe toată lumea, conform tradiţiei, cu un pahar de ţuică şi cu prăjituri, iar mai apoi cununa de pe capul boului a fost aşezată pe acoperişul casei.
La scenă a urmat premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, primarul făcând oficiile de gazdă în costumul popular de pe Valea Ţibleşului, nelipsindu-i clopul cu pana de păun. Alături de căienari, la deschiderea oficială a fost preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenţ, secretarul de stat Alexandru Pugna, parlamentarii Doina Pană, Daniel Suciu şi Ioan Deneş, vicepreşedintele CJ – Vasile Puica, precum şi fiii comunei, subprefectul Terente Ciui şi managerul CJC – Gavril Ţărmure, alături de părintele Alexandru Gherghel. Programul artistic a cuprins dansuri populare şi cântece cu Ansamblul „Rapsozii Călimanilor” din Topliţa, Ansamblul „Balada” şi Ansamblul „Dor Românesc” , amintind pe Domnica Dologa, Mirela Petruş, Nicu Cioancă, Felix Gălan, Oana Matei, Cristina Retegan, Livia Harpa.
"La sărbătorirea Zilelor Comunei Căianu Mic am avut bucuria să ofer împreună cu primarul comunei, Paul Știr, diplome pentru cuplurile care sărbătoresc împlinirea a 50 de ani de căsnicie. Felicitări domnului primar Paul Știr pentru implicarea și munca depusă în slujba cetățenilor din comună. Paul este un exemplu de primar tânăr care a demonstrat că vârsta nu are limite atunci când îți dorești să realizezi ceva pentru comunitate. O vestea bună pentru comunitatea din Căianu Mic este că au început lucrările de modernizare la drumul județean 171, care tranzitează patru comune: Uriu, Căianu Mic, Spermezeu, Tîrlișua" a spus preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan.
Secretarul de stat Alexandru Pugna a declarat: "Căianu Mic,Satul copilăriei mele, locul care pentru mine rămâne centrul Universului. A doua zi de Rusalii se păstrează de milenii si aici și în satul vecin Căianu Mare, un stăvechi obicei agrar: "Înstruțattul boului" sau "Dracii". Mare bucurie să văd că tradiția merge mai departe, că oamenii prețuiesc valorile neamului nostru. Toate acestea cu sprijinul și coordonarea unui Primar destoinic, sufletist și foarte implicat care știe să țină comunitatea unită: Paul Stir. Un Primar ADEVĂRAT. FELICITĂRI și MULȚUMESC!!! Sunt mândru de voi".
Şi deputatul Daniel Suciu a avut un mesaj: "Nu țin minte să fi lipsit de la vreo ediție a Zilelor Căianului. Motive sunt destule, dar respectul pentru cea mai unită comunitate din județ, aprecierea pentru un primar harnic, ambițios și performant, sunt cele mai importante. La mulți ani căienari, oriunde ați fi".
La rândul ei, deputatul Pana Doina a spus: "Comuna Caianu Mic, BN: Oameni gospodari si intelepti care, prin vot, au pus in fruntea comunei in urma cu 5 ani un tanar de doar 23 de ani. S-a dovedit o alegere minunata, un primar de 5 stele! A doua zi de Rusalii, o zi cu totul speciala: "Instrutatul boului", obicei cu origini de pe vremea romanilor. Simbolul prosperitatii, crucea de flori atarnata de coarnele boului, insotita de "draci" si de intreg satul, este urcata de catre unul dintre "draci" pe acoperisul primariei unde ramane pana va fi inlocuita cu o alta, a doua zi de Rusalii, anul viitor. Felicitari Paul Stir, pentru ce-a devenit Caianu Mic sub carma ta! Felicitari caienari, pentru harnicia si dragostea voastra pentru portul popular si pentru traditiile stramosesti".
Au fost zile în care, la Căianu Mic, oamenii s-au bucurat de prezenţa unor oaspeţi deosebiţi în comuna lor. Invitat special a fost interpreta Marina.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5