Sărbătoare, de Rusalii, pe Valea Ţibleşului ! Înstruţatul boului, la Căianu Mic. Obiceiul vechi de sute de ani va fi urmat de un spectacol folcloric la care primarul Paul Ştir a invitat nume frumoase

De Rusalii se vor serba Zilele Comunei Căianu Mic, editia a XIII-a. La fel ca în fiecare an, primarul Paul Ştir ne invită să ne bucurăm împreună de programul artistic și de unul dintre cel mai vechi obicei agrar din zona noastră: ``Înstruțatul Boului``.
""În Căianu Mic, Căianu Mare, Figa şi Tăure (vestul judetului Bistrita) are loc, de Rusalii, „Înstruţatul boului”, datină pastoral-agrară, influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea. Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian draci. După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joac la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii. Ne bucurăm să vedem alte figuri simbolistice ale fertilităţii: „papalugăra” şi „hâzii”, personaje îmbrăcate în frunze verzi sau scoarţă de copac. Oamenii îl aşteaptă fiecare în pragul porţii şi aruncă apă spre procesiune, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă. Denumirea „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor, sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea şi că nu e bine să le vorbească dacă le întâlnesc. Se crede despre Rusalii că sunt Zânele apelor, din această pricină, de ziua lor, nu e bine să te scalzi, căci te-ai putea îneca." declară etnologul Menuţ Maximinian.
"Dragi locuitori ai comunei Căianu Mic și ai județului Bistrița-Năsăud vă invităm la zilele de sărbătoare. Este o bucurie pentru noi că bunul Dumnezeu ne găsește și în acest an sănătoși, împliniți și cu putere de muncă! Programul festivităților luni, 28 mai 2018 începe la orele 10:00 cu Sfânta Liturghie. La ora 12:00 se va serba vechiul obicei agrar "Înstruțatul boului", tradiție păstrată peste generații în comuna Căianu Mic. Ora 15:00 va fi momentul premierii cuplurilor care în acest an împlinesc 50 de ani de căsnicie. La ora 15:30 va începe un spectacol folcloric prezentat de Menuţ Maximinian la care sunt așteptați fii satului și artiști renumiți în toată Transilvania. Vor interpreta: Adriana Berințan, Georgiana Lobonț, Grupul Folcloric "Șezătoarea Clujului", Ansamblul Folcloric "Meseșul" al Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj. Invitat special Sofia Boca și ansamblul condus de Alexandru Demeter. Vă așteptăm cu drag la noi!
Comuna Căianu Mic, o comunitate unită, o comunitate puternică, o comunitate care reușește" declară primarul Paul Ştir.

................................
Felicitări domnule primar ! De Rusalii sunteţi invitaţi cu toţii la cea mai amplă sărbătoare a Văii Ţibleşului, ce are în centru un obicei vechi de sute de ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5