Eveniment de 5 stele, de Rusalii, la Căianu Mic. În anul Centenarului, primarul Paul Ştir şi-a primit oaspeţii în costum popular
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Rusaliile a adus pe Valea Ţibleşului cea de-a XII-a ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic. Evenimentul a debutat cu Cupa Văii Ilişua la fotbal şi atletism, derulată la Dobric. La fotbal, locul I a fost câştigat de Şcoala Gimnazială Spermezeu, locul II - Şcoala Gimnazială Uriu şi locul III – Şcoala Gimnazială Reteag. La atletism, 400 m, cls. I-II băieţi, locul I Căianu Mic, 400 m fete, locul I – Cristeştii Ciceului; cls. III-IV băieţi – Căianu Mic, fete – Căianu Mic; 600 m cls. V-VI băieţi – Dobric, fete - Cristeştii Ciceului, iar 800 m, cls. VII-VIII, locul I băieţi – Spermezeu şi fete – Dobric. La start s-au prezentat sute de copii, cu toţii fiind câştigători, în primul rând prin faptul că practică sportul.
Concertul dedicat tineretului a avut loc pe scena din centrul localităţii, unde au urcat, rând pe rând, în faţa spectatorilor, DJ Michael Star, Trupa The Boulevard, Doddy și Lino Golden by Alex Velea. Focurile de artificii au încheiat prima zi de sărbătoare.
Evenimentul de a doua zi a debutat cu Sfânta Liturghie. Apoi a urmat obiceiul agrar „Înstruţatul boului” cel care a adunat mii de locuitori de pe Valea Ţibleşului în centrul comunei. „ „Înstruţatul boului” este o datină pastoral-agrară influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea. Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian draci. După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joac la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii. Ne bucurăm să vedem alte figuri simbolistice ale fertilităţii: „papalugăra” şi „hâzii”, personaje îmbrăcate în frunze verzi sau scoarţă de copac. Oamenii îl aşteaptă fiecare în pragul porţii şi aruncă apă spre procesiune, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă. Denumirea „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor, sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea şi că nu e bine să le vorbească dacă le întâlnesc. Se crede despre Rusalii că sunt Zânele apelor, din această pricină, de ziua lor, nu e bine să te scalzi, căci te-ai putea îneca." declară etnologul Menuţ Maximinian.
Cuplurile din acest an, care au împlinit 50 de ani de căsnicie, au fost cinstite de Primărie nu doar cu diplome, ci şi cu flori şi câte un borcan de miere, producţie locală. Spectacolul folcloric, ce s-a întins mai bine de cinci ore, a debutat prin cuvântul primarului Paul Ştir şi a invitaţilor acestuia, ministrul Ioan Deneş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, directorul Şcolii din Căian – Ovidiu Boca, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, primarul comunei Ţârlişua – Vlăduţ Purja. S-a vorbit despre modul în care comuna Căianu Mic şi-a schimbat în ultimii ani faţa prin amplele proiecte europene câştigate de primarul Paul Ştir, fiind una dintre cele mai frumoase comune ale judeţului.
Spectacolul folcloric a fost deschis de Grupul „Şezătoarea Clujului”, artiştii Ana Maria Mihăilă, Ionuţ Suciu, Adriana Leonti, Alexandru Potra şi Aurelia Leonte aducând în faţa spectatorilor cântece din zona Bistriţei, a Clujului şi din Bucovina.
A urmat pe scenă Adriana Berinţan, o tânără interpretă care îşi are rădăcinile în Poieni. Pentru prima dată la Zilele Căianului, Georgiana Lobonţ, cea care reprezintă prin căsătorie Valea Ţibleşului, purtând costumul popular de la Dumbrăviţa de unde este soţul ei, a fost bine primită de public, care a aplaudat la scenă deschisă şi a cântat alături de ea cântece precum „Jupâneasa”, „Vin nuntaşii după mine” sau renumitul ei şlagăr updatat zonei „Căienar cu gubă sură”. A urmat Ansamblul folcloric „Meseşul” al Centrului de Cultură Sălaj, conducerea muzicală fiind semnată d eprof. Dorel Ciobanu, iar coregrafia dansurilor de Radu Mureşan. Pe lângă jocul de pe Valea Agrijului şi de sub Codru, căienarii s-au bucurat şi de prezenţa artiştilor Adelina Costina, Lucreţia Bolba, Adriana Baciu.
În spectacol au fost prezente şi interpretele Cruciţa Cistelecan de la Cluj şi Florina Matei din Harghita. Invitată de onoare a fost artista Sofia Boca, fiică a satului, care alături de orchestra dirijată de Alexandru Demeter, a venit în faţa consătenilor cu cântece frumoase, unele în premieră. Alături de artista îndrăgită de cei de acasă, s-au prins în joc toţi căienarii care au făcut ca ediţia a XIII-a a Zilelor comunei Căianu Mic să fie una deosebită. Evenimentul a fost prezentat de Menuţ Maximinian, fiu al acestor meleaguri, căruia primarul i-a acordat o distincţie în semn de apreciere pentru tot ceea ce face pentru promovarea imaginii Văii Ţibleşului.
Tricolorul purtat prin centrul comunei, dar şi în pieptul celor prezenţi la sărbătoare, costumele populare scoase din lada de zestre şi purtate de întregul aparat administrativ al Primăriei, în frunte cu primarul Paul Ştir, ne-au demonstrat că pe aceste locuri sunt români vrednici care duc cu cinste mai departe frumuseţile acestui neam.
Citiţi şi:
- Paul Ştir: Comuna Căianu Mic, inclusă în circuitul naţional al turismului cultural. „Înstruţatul boului” şi Tăul Cetăţele, printre atracţii
- „Înstruţatul boului” de la Căianu Mic, subiect de documentar la TVR
- Căienarii s-au îmbrăcat de sărbătoare. S-a filmat un documentar despre Tăul Căianului şi legendele locului. Valea Ţibleşului va avea cea mai frumoasă staţiune a judeţului?
- Sărbătoare pe Valea Ţibleşului! Primarul Paul Ştir a invitat nume frumoase, de Rusalii, la Zilele comunei Căianu Mic
- Sărbătoare, de Rusalii, pe Valea Ţibleşului! Înstruţatul boului, la Căianu Mic. Obiceiul vechi de sute de ani va fi urmat de un spectacol folcloric la care primarul Paul Ştir a invitat nume frumoase
Adaugă comentariu nou