Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi cinstesc, m\ine, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. De asemenea, sunt consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.
Arhanghelul Mihail este protectorul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli. De aceea, Sfântul Mihail este reprezentat în iconografie şi în costum de soldat, ce poartă în mână o sabie, cu vârful îndreptat spre pământ. El poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. De asemenea, el este cel dintâi dintre îngerii pazitori care s-a luptat cu îngerii lui Lucifer care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. Tot Sfântul Arhanghel Mihail conduce sufletele morţilor spre poarta raiului.
Conform tradiţiei, Arhanghelul Mihail poartă uneori cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
Celalalt arhanghel, Gavriil, este considerat mesagerul veştilor bune. Potrivit traditiei, el a vestit sfinţilor Ioachim şi Ana, naşterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu. O veste asemănătoare a primit de la Sfântul Gavriil şi preotul Zaharia, care a aflat, printr-un mesaj divin, că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul.
Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. De asemenea, se spune că tot Arhanghelul Gavriil a fost îngerul în veşmânt alb, care, pogorându-se din cer, a răsturnat piatra de pe uşa mormântului şi a stat deasupra ei, la ceasul învierii Mântuitorului.
Multe biserici din judeţul nostru îi au ca ocrotitori pe Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Peste 1,4 milioane de români îşi aniversează, astăzi onomastica, de Sfinţii Mihail şi Gavriil.
Tuturor conjudeţenilor noştri care poartă acest nume le dorim multă sănătate şi La mulţi ani!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5