Sărbătorile de iarnă la Telciu

Autorităţile locale au acordat importante sume de bani pentru sărbătorile de iarnă. Întreaga comună a fost pregătită de sărbătoare. În biserici au fost brazi împodobiţi. Copiii au primit pachete cu dulciuri, iar la unităţile şcolare au fost prezentate spectacole de către elevi. Cele mai reuşite au fost la şcolile din Telcişor şi Bichigiu (Din ianuarie în Telcişor şi Bichigiu, circulă microbuz pentru transport copii).

Obiceiurile de sărbători sunt pe ducă. Turca, irozii, căluşarii, pluguşoare, cu berea, n-au mai fost. Berea este hora ce se organiza de sărbători. În ajuns, colindau prin sat, iar în celelalte zile de sărbătoare, feciorii mergeau acasă la fete şi rugau părinţii să le lase la joc. Fiecare fecior care ducea fată la joc era obligat să o ducă înapoi, acasă, la o anumită oră. Acestea au fost cândva, pentru că acum se duc fete la baruri, singure şi duhnesc ţigară după ţigară, iar dacă se-ntorc acasă a doua zi, tot „bine” este.

Cea mai mare animaţie a fost ca-n fiecare an la jocurile de artificii la trecerea dintre ani.

Străzile au fost mai goale ca-n zilele lucrătoare. Doar, după ieşirea din biserică se formau grupuri de oameni şi tot mai des aduceau în discuţie noii guvernanţi. S-a spus că toate partidele au votat pomeni electorale, susţinând că sunt bani, iar la nici o lună, să se constate că n-au ştiut ce votează, ori au minţit.

Dintre aleşi, preferinţele telcenilor, rămân cu Oltean. Oltean, care vine foarte des la Telciu, merge la biserică la începutul slujbei şi stă până la sfârşit, donează zeci de milioane. Personal a călcat pragul caselor, încărcat cu plase, dar nu goale ca la alte partide. Că, dacă tot se ia plasă de fiecare dată la votări, măcar să nu fie goală.

Gh. Frijan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5