Sărbătorile iubirii

Mircea Daroşi

În ultima vreme, luna februarie are la noi două sărbători care poartă cel mai înălţător sentiment uman şi anume, iubirea. Cea dintâi a pătruns în spaţiul mioritic cu numele de,,Valentine’s Day’’, sub influenţa unui curent străin, care în diferite ţări ale lumii poartă denumiri ca acestea : ,, Ziua îndrăgostiţilor’’, ,,Ziua iubirii’’,,Ziua tuturor inimilor’’, ,,Ziua inimilor dragi’’. Dar nu se ţine peste tot la aceeaşi dată. Deşi este destul de controversată, în ţara noastră o acceptă în mod deosebit de elevii şi studenţii.
Cea de-a doua sărbătoare are adânci rădăcini în istoria tradiţiilor româneşti şi se numeşte ,,Dragobete’’. Amândouă au acelaşi simbol, cel al iubirii eterne, al frumuseţii sufleteşti, al dăruirii şi bucuriei împărtăşite. Între aceste sărbători cu poveşti simbolistice există un duel, în care, niciuna nu pierde, ci câştigă amândouă, în numele aceluiaşi ideal - iubirea. ,,Valentine’s Day’’ are loc la 14 februarie, însuşindu-şi tehnicile moderne de lucru şi este cu un pas înainte în relaţia cu publicul, iar ,,Dragobetele’’ în ziua de 24, îi face pe mulţi să viseze la un început de primăvară, la o înviorare a naturii, dar şi a sufletului.
Amândouă sărbătorile au la bază câteo legendă proprie. Sfântul Valentin a fost un preot creştin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea, un luptător iscusit şi purtător de războaie. Bazându-se pe ideea că soldaţii necăsătoriţi se luptau mai bine decât cei căsătoriţi, pentru că nu aveau cine să-i aştepte acasă, a dat o lege prin care interzicea casătoria bărbaţilor tineri. Valentin, preotul creştin trece peste prevederile acestei legi şi săvârşeşte în secret asemenea ceremonii, dar este descoperit, arestat şi torturat. Fiindcă n-a vrut să renunţe la creştinism, este decapitat în anul 269.
Legenda ne mai spune că, înainte de martiriul său, preotul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă şi căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri, n-a putut fi fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei şi semnat,, Al tău Valentin’’ este considerat primul bileţel de dragoste şi care va deveni mai târziu modelul cărţilor sau a ilustraţiilor poştale de astăzi. În tradiţia populară, această sărbătoare se mai numea,, Ziua Nunţii Păsărilor’’, când oamenii îşi imaginau că păsările îşi aleg perechea.
Ziua de 24 februarie este ziua când se iubeşte în stilul dulce românesc, în cel mai curat şi mai intens mod. Legenda spune că Dragobete este un personaj mitologic, asemeni lui Eros la greci şi al lui Cupidon la romani, care oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie care s-a extins şi în rândul oamenilor . De această sărbătoare se leagă numeroase obiceiuri, între care şi sărutatul fetelor în văzul lumii, de unde a rămas celebra zicală,,Dragobete sărută fetele’’.Biserica creştină sărbătoreşte în această zi,,Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’’, când potrivit tradiţiei, oamenii îşi întrerupeau toate muncile, pentru a intâmpina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci însoţit de aşa-numitele zâne - Dragostelele.
Amândouă sărbătorile au o semnificaţie specială, aceea în care ne putem exprima cel mai de preţ sentiment faţă de cei dragi, mai mult decât de obicei, în numele iubirii eterne.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]