Dragobetele sărută fetele şi la Școala Gimnazială “Avram Iancu”
Dragobete era considerat patronul dragostei şi al bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti. Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua care marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia și iubirea, iar Dragobetele era ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii și se pregătea pentru venirea primăverii.
Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii și dragostei, obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în multe din satele românești.
Cunoscut și sub numele de Dragomir, Dragobetele este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, ce sălășluiește mai mult prin păduri. Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor, românii au transfigurat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ''zânul dragostei'', zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților.
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri. Odinioară, de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala: ''Dragobetele sărută fetele!''.
De DRAGOBETE , tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.
În spititul acestor credințe astăzi, elevii Școlii Gimnaziale Avram Iancu Bistrița au sărbătorit cu succes tradiția românească, Dragobetele. Au fost organizate mai multe activități dedicate primăverii și prieteniei. Elevii s-au îmbrăcat în roșu și alb, devenind adevărate mărțișoare vii. Au colorat, au pictat, au decupat realizând frumoase obiecte specific acestui moment din an. Pe coridoarele școlii au apărut expoziții și standuri ale primăverii și ale prieteniei. Clasele a treia au realizat o activitate intitulată CANDY GRAM deschizând un stand cu prăjituri, turte și bomboane în formă de inimioară.
Activitatea a vizat dezvoltarea interesului copiilor faţă de cunoaşterea manifestărilor tradiţionale prin care poporul nostru comemora iubirea, ca manifestare şi sentiment. Din păcate, obiceiuri, mai mult sau mai puţin constructive, invadează mediul românesc, depărtând tânăra generaţie de orizontul valorilor morale tradiţionale. Ca urmare, revigorarea tradiţiilor strămoşeşti, reprezintă un deziderat central al educaţiei româneşti. Obiectivele activității au fost identificarea formelor de valorificare a iubirii ca sentiment şi manifestare creştină, aprecierea valorilor morale promovate, implicarea cu profunzime în activităţi de diseminare a tradiţiei de Dragobete, dezvoltarea abilităţii de cooperare şi lucrul în echipă, dar şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor.
Mulțumesc tuturor cadrelor didactice, elevilor și părinților care au făcut posibilă desfășurarea acestei activități.
Citiţi şi:
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița. Târgul Breselor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 1 martie, 4 – 8 martie!
- DRAGOBETELE, patronul dragostei la români
- Ziua iubirii la bistriţeni, sărbătorită prin căsătorii de o zi şi concursuri cu premii
- Cu Dragobete în lumea mărţişoarelor
Adaugă comentariu nou