Școala Gimnazială Dumitra în excursie pe urmele lui Ștefan cel Mare

           La mijlocul lunii noiembrie, în două weekend-uri consecutive, peste 100 de elevi ai Școlii Gimnaziale Dumitra, împreună cu Structurile de la Cepari și Tărpiu au pornit pe urmele lui Ștefan cel Mare. În cele două zile cât a durat excursia, elevii au petrecut prima zi în județul Suceava, iar a doua zi în județul Neamț.

prima zi a itinerarului au fost vizate obiective precum mănăstirea Voroneț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, celebră pentru albastrul de Voroneț, unde au fost lămuritoare explicațiile pertinente ale măicuțelor care se ocupă de acest aspect. A urmat Cetatea Sucevei, construită la finalul secolul al XIV-lea de Petru I Mușat și întărită în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare, datorită conflictelor cu Imperiul Otoman și nu numai. Și aici elevii au avut parte de explicațiile ghidului, dar cetatea a surprins într-un mod plăcut prin device-urile interactive din încăperile puse la punct de cei care o administrează. Nu puteam omite în turul nostru Muzeul Național al Bucovinei, unde se află spectaculoasa Sala a Sfatului Domnesc, dotată cu manechine în mărime naturală ce îi reprezintă pe domnitorul Ștefan cel Mare, fiul acestuia Bogdan al III-lea, dar și pe alți dregători de seamă ai Moldovei.

Ziua a doua a fost dedicată județului Neamț, unde elevii au luat la pas Cetatea Neamțului, construită de asemenea în timpul domnitorului Petru I Mușat. A urmat orașul Piatra Neamț, unde ne-am bucurat de cel mai așteptat moment, o plimbare cu telegondola pe deasupra orașului până pe Dealul Cozla, de unde priveliștea a fost deosebită. Entuziasmul vederii acestor obiective a fost completat cu vizite la magazinul Jumbo, dar și la Mall.

Excursiile au fost organizate și coordonate de profesorul de istorie Pop Marius, ajutat de profesorii Roșu Eugen, Lazăr Anda, Lup Viorelia, Linul Mirela, Bindea Diana și Buta Gabriel. Având în vedere feedback-ul primit de la elevi, excursia a fost una reușită, cu obiective frumoase în care noțiunile istorice sau împletit cu cele geografice. A fost de asemenea și un bun preambul pentru viitoarea excursie care se anunță în Școala Altfel pe ruta Cracovia- Auschwitz.

 

Prof. dr. Pop Marius-Nicolae

Școala Gimnazială Dumitra

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5