Şedinţa ordinară de Consiliu Local, văzută din sală

Şedinţa ordinară de Consiliu local din 26 mai 2011 ,,tratată” fragmentat şi cât se poate de subiectiv:

Joi, ora 16.30

Şedinţa a început cu o jumătate de oră întârziere. Începe să se înrădăcineze acest obicei în rândul consilierilor locali de a începe şedinţele cu câteva minute întârziere. Probabil, se puneau la punct ultimele detalii legate de înlocuirea lui Florin Găurean.

Sala este plină, la fel masa jurnaliştilor. În perioada următoare, pentru un loc, se va ajunge la un duel ,,jurnalist - delegat sătesc”.

În sală, angajaţi ai Primăriei Bistriţa, angajaţi din departamentele cheie, oameni politici şi nelipsitul Lucian Ungur, probabil, în căutarea unei identităţi…candidat independent sau afiliat unui partid politic.

În rest, foarte multă căldură…

16.35

După intonarea imnului, ia cuvântul consilierul municipal UDMR Illyes Istvan. Una peste alta, consilierul UDMR este singurul ales local care îşi exercită mandatul la modul romantic.

Illyes Istvan este un ,,romantic” incurabil…cel puţin în profesie. N u poate trece cu vederea că tocmai în Săptămâna Patimilor, aleşii locali au decis schimbarea din funcţie a lui Florin Găurean şi nu au votat pentru prelungirea contractelor de închiriere pentru spaţiile destinate PNL-ului şi Asociaţiei Social Democrate a Romilor Ardeleni.

Alege să-şi descarce sufletul în faţa colegilor consilieri.

,,Am plecat de la şedinţa trecută cu un sentiment de dezamăgire, pentru că nu s-a votat prelungirea contractelor de închiriere pentru spaţiile destinate PNL şi Romilor Ardeleni. Eu, pe cele două partide, nu le consider adversari, ci competitori.

Şicanarea nu are sens, trebuie să constituim un prilej pentru ca fiecare să se poată exprima.

În Săptămâna Patimilor să umileşti pe cineva, este creştinesc? Cei care au votat mazilirea, au putut înghiţi bucatele sfinte?

Să ne gândim la oameni, la suflete, atunci când decidem ceva”- Illyes Istvan, consilier municipal UDMR.

Alege să îi dea replică consilierul PNL Gavril Ţărmure. Fire de artist, dar pragmatic, domnul Ţărmure:

,,Când facem o propunere, nu o facem cu scopul de a umili pe cineva”.

16.47

Consilierul PSD, Constantin Rus, directorul Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu” mulţumeşte autorităţilor local şi presei pentru ajutorul acordat în organizarea şi mediatizarea ,,Centenarului CN Liviu Rebreanu”. Înmânează două diplome jubiliare cu blazon, una primarului, pentru Primăria Bistriţa, şi una preşedintelui de şedinţă, Dan Molnar, pentru Consiliul Local.

16.50

E vremea interpelărilor. Lipseşte consilierul municipal PDL, Gheorghe Tuţă, deci totul se desfăşoară pe repede înainte.

Gheorghe Tuţă este cunoscut ca unul dintre cei mai ,,activi” vorbitori în Consiliu Local. Când e prezent Gheorghe Tuţă, o interpelare durează şi o oră.

Joi, a lipsit Tuţă, dar nu au lipsit delegaţii săteşti.

Delegatul sătesc din Slătiniţa ridică din nou o problemă legată de infrastructură. Vorbeşte foarte, foarte tare, prea tare, la microfon…

16.55

Primarul răspunde interpelărilor. E de remarcat atenţia edilului şi modul detaşat în care răspunde.

,,Asiguraţi-i pe cetăţeni, că cel târziu în 2012, drumul respectiv va fi finalizat”, îi spune primarul Ovidiu Creţu delegatului sătesc din Slătiniţa.

17.00

Consilierul municipal PNL Gavril Ţărmure propune modificarea ordinii de zi. Astfel, proiectele 23 şi 24 care vizau schimbarea viceprimarului PNL Florin Găurean şi înlocuirea acestuia cu Andrei Rusu devin primele proiecte de pe ordinea de zi, o ordine de zi cu 25 de proiecte de dezbătut, plus diverse.

Se aprobă modificarea ordinii de zi, precum şi procedura de vot în cazul alegerii noului viceprimar.

Se merge pe buletine de vot, deci totul la secret…

17.15

E vremea regretelor. Liberalul Andrei Rusu îi cere scuze colegului de la PSD, Andrei Kozuk, pentru afirmaţiile făcute la adresa acestuia într-o conferinţă de presă.

Aşa e când te ia gura pe dinainte şi nu te informezi suficient, din trei surse. Ca un fost jurnalist, Andrei Rusu ar fi trebuit să respecte acest principiu…

17.20

Consilierul PDL Alin Seserman anunţă că democrat-liberalii se vor abţine de la vot, deoarece la mijloc e vorba de o decizie politică, ,,dar nu e o decizie care ne priveşte pe noi”.

Cu toate acestea, consilierul PDL Mioara Seica se cere, sau în orice caz, se bucură foarte mult că va număra voturile…

Aproximativ ora 18.00

În sfârşit, Andrei Rusu ajunge viceprimar. Şedinţa primeşte un aer festivist, se mulţumeşte peste măsură…

Urmează acum şantajul sentimental. Se aduc mulţumiri din nou, ba lui Florin Găurean, ba lui Andrei Rusu pentru o activitate de 11 ani ca şi consilier municipal.

Totuşi, prea multe mulţumiri, prea multe clişee…

18.20

După două ore de mulţumiri, de regrete, de întârzieri, de vot, în sfârşit se intră în pâine…

Proiectele trec ca pe bandă rulantă, ceea ce înseamnă că în comisii au fost limpezite apele.

Dacă la debutul şedinţei au fost prezenţi 19 consilieri dintr-un total de 21 de consilieri, după vot, au rămas 18 Consilierul PSD Constantin Rus părăseşte şedinţa, pe motiv de probleme personale.

Din nou se mulţumeşte. De data aceasta, e pe bază de energie durabilă. Primarul mulţumeşte consilierilor locali pentru aprobarea Planului de Acţiune privind Energia Durabilă (PAED) în municipiul Bistriţa, elaborat în cadrul iniţiativei europene ,,Convenţia Primarilor”. Sună foarte complicat şi mult prea greu subiectul.

,,Energia durabilă presupune atragerea a 400 de milioane de euro pentru măsurile care sunt cuprinse aici. Sunt convins că şi Guvernul va aloca fonduri”, se aude din nou Creţu.

18.37

A venit şi rândul proiectului iniţiat de liberalul Dan Molnar, proiect ce are ca şi coautoare, pe “misterioasa” Daniela Avram, ce se pregăteşte pentru şefia organizaţiei de femei PNL Bistriţa.

După ce în urmă cu două săptămâni, Daniela Avram ne şoptea despre acest proiect, refuzând să dea detalii, pe principiul, toate la vremea lor, câteva ore mai târziu, în câteva publicaţii prietene, Daniela Avram vorbea foarte liber şi pe larg despre misteriosul proiect.

De fapt, secretul PNL consta în amenajarea unor spaţii speciale pentru câini.

Dar ce să vezi, ghinion liberal... Andrei Rusu, colegul de partid al lui Dan Molnar propune amânarea proiectului…cu 16 voturi pentru şi două abţineri, proiectul este amânat.

,,Trebuie găsite acele spaţii, pentru că spaţiile vehiculate în proiect sunt grevate şi trebuie menţionate şi ce costuri presupune acest proiect”, îşi motivează Rusu amânarea proiectului.

Molnar nu se simte prea confortabil, se vede acest lucru, cu toate că încearcă să păstreze aparanţele:

,,Sper ca aceasta amânare să nu fie sine die”, spune Molnar.

Ca să vezi, ce ţi-e şi cu solidaritatea asta liberală. În partidul acesta, indiferent de lider, indiferent de găşti, indiferent de proiect, oamenii aceştia au fost mai mult solitari, decât solidari…

Salvează situaţia, aduce speranţa, cine credeţi…tocmai primarul Ovidiu Creţu, un social-democrat, PSD, un partid cu care Molnar nu vrea să se asocieze.

Lui Creţu îi surâde ideea lui Molnar, ba chiar vrea să îl ajute.

,,Mi-am luat angajamentul ca vom identifica 3-4 spatii pentru a fi transformate în astfel de spaţii. Cele 3 spaţii propuse în proiect sunt gajate, sunt grevate”, spune Creţu.

Molnar revine la sentimente mai bune, dar parcă totuşi propunerea de amânarea a proiectului venită din partea unui coleg de partid i-a lăsat o rană deschisă. Până la urmă, poliţele se plătesc, cunoscătorii ştiu…

18.39

Pauză, pauză de ţigară, pauză de cafea, pauză de bârfe, pauzăăăă…

18.50

Se retrage din şedinţă, consilierul municipal PDL Mioara Seica, tot din motive personale.

Echipa Consiliului Local Bistriţa rămâne în 17 jucători.

19.00

Şedinţa se apropie de final.

La capitolul Diverse, noul ales în funcţia de vice, liberalul Andrei Rusu, ţine să-şi prezinte o notă legată de infrastructura stradală. Vorbeşte de costuri, de credit.

,,Gradul de îndatorare redus al Primăriei ne permite accesarea unui credit pe 10-15 ani. Infrastructura stradală nu este o obsesie a mea, este doar una dintre problemele care îi interesează pe bistriţeni”, menţionează Andrei Rusu.

Consilierii nu mai au răbdare. Încep să îşi strângă laptopurile. Am senzaţia că nu îl mai ascultă nimeni. E mult prea cald pentru discursul tehnic al lui Andrei Rusu.

Era bun dacă era la un seminar sau la o demonstraţie tehnică, prea profund pentru acea sală.

Problema infrastructurii necesită o dezbatere mult mai implicată, şi nu trecută undeva la capitolul ,,Diverse”.

Ultimul cuvânt aparţine primarului Ovidiu Creţu! Bun discursul! Trezeşte sala ca pentru ultimele minute!

Atac la cei care şi-au construit case, vile prin Cucuieţii din vale, atac la cei care au eliberat certificate de urbanism aiurea, atac la încă un credit luat de Primăria Bistriţa. Disidenţă totală, incredibile replicile, extrem de directe, e curios cum se vor linişti apele, cu Andrei Rusu în postura de vice PNL! Cu siguranţă, nu uşor.

,,Situaţia prezentată de Rusu este o situaţie cunoscută.

Conjunctura de care vorbeşte, o văd altfel, în sensul în care există surse de finanţare europeană. Dacă nu azi, mâine! Şi ar fi păcat să apelăm la credite, să recurgem la împrumuturi.

Putem discuta despre investiţii care să aducă taxe si impozite, gen Parcul Industrial şi zona de agrement Wonderland, investiţii care vor aduce bani, astfel încât sa nu plătim de 3 ori cum plătim în cazul străzilor reabilitate pe baza acelui credit de 10 milioane de euro.

Şi încă ceva, îşi face casă unde vrea şi apoi vine să ceară utilităţi.

Dacă eu mi-am făcut, acum 10 ani, casă într-o zonă unde nu aveam apă, curent, utilităţi, am ştiut acest lucru şi mi l-am asumat.

Trebuie să mergem cu dezvoltarea municipiului într-un mod uniform, nu trebuie să punem accent pe 5-6 străzi, trebuie să vedem lucrurile în ansamblu.

Sunt de acord că avem o problema cu străzile, dar să alocam un credit, este exclus”.

19.10

Ce-au avut şi ce-au pierdut? Cu siguranţă, Florin Găurean rămâne acelaşi. Poate nu era normal să-l debarce, deşi, dacă mă întrebaţi, Andrei Rusu e normal să fie viceprimar.

Dar, mă rog, e treaba lor, ei îşi ştiu strategiile.

A fost o şedinţă care nu a durat foarte mult, nu foarte interesantă, o zi de joi neagră pentru un Florin Găurean şi a lui cămaşă violet, şi în sfârşit o zi de joi cu noroc pentru Andrei Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5