Şedinţa Consiliului Local Bistriţa

LUPTĂ “LA BAIONETĂ” PE ŞOSEAUA DE CENTURĂ SUDICĂ A ORAŞULUI

Dat în vileag în precedenta şedinţă a Consiliului Local, subiectul şoselei ocolitoare a Bistriţei a fost reluat în plenul de joi, 26 noiembrie, cu o şi mai mare deschidere spre dezbatere, de pe poziţii diametral opuse. Proiectul constituie – s-a putut vedea – un… binevenit “combustibil” electoral. Luat în discuţie pe ordinea de zi, în finalul şedinţei, traseul Variantei 2 (Sud), ca o soluţie pentru aşa-zisa şosea de centură, a prilejuit replici şi dezvăluiri din partea celor două tabere “pro” şi “contra”… la scenă deschisă. Protagoniştii dezbaterii din plenul municipal au scos pe tapet argumente care mai de care mai… convingătoare!

Gheorghe Tuţă, după insistenţe prelungite, obţine din partea preşedintelui de şedinţă introducerea pe ordinea de zi a unei discuţii pe tema şoselei ocolitoare… “să fie o prezentare a traseului acestei Variante 2 (Sud)”. Cu 10 voturi “pentru”, la limită…

În partea de final a şedinţei, acelaşi Gheorghe Tuţă, liderul de grup al consilierilor PD-L, motivând insistenţa sa pentru această discuţie, a atenţionat că în sală sunt de faţă şi 3 cetăţeni direct afectaţi de traseul prefigurat al centurii în Varianta 2 (Sud). Acest traseu – a clamat Tuţă – “taie din pădurea Codrişor, apoi traversează pârâul Ghinda, dând citire unui text remis de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale… Varianta 2 (Sud) are un traseu cu 2,7 km mai lung… necesită ample lucrări de artă etc., etc. Cu toate acestea executivul municipal a ales acest traseu. Acum – nuanţează Tuţă – primarul Ovidiu Creţu spune că “altcineva a ales traseul… făcând referire la vizita prim-ministrului Boc la Bistriţa, din 23 iulie, când s-a discutat şi această problemă “a centurii de sud a municipiului Bistriţa… Primarul vrând să spună, cu alte cuvinte, că are girul premierului.

Prompt, în replică, Ovidiu Creţu spune că cel care a emis “certificatul de urbanism” pentru această Variantă 2 (Sud), cerut pentru “SF” (studiu de fezabilitate), a fost Consiliul Judeţean şi nu Primăria Bistriţa. Primăria a dat avizul care i s-a cerut… Şi acest demers – mai aminteşte primarul – are o “vechime” de 5 luni, acum fiind… scos în discuţie, în campanie electorală…

Grupul consilierilor PD-L nu va fi de acord cu acest traseu, a avertizat Gh. Tuţă.

“Trebuie să ştim câte case vor fi demolate… Are Primăria, în contrapartidă, atâtea terenuri? Pe o zonă de 1500 m, valoarea terenului (urmare a unei asemenea lucrări) scade cu 2/3. Necesită lucrări de artă foarte costisitoare… Sunt o mulţime de aspecte” - a opinat consilierul Illyes Istvan (UDMR).

Confruntare de poziţii, încrâncenări, care pun la încercare răbdarea . Primarul Ovidiu Creţu îşi argumentează opţiunea: Pentru dezvoltarea municipiului Bistriţa, soluţia este o “centură de sud”, nu modernizarea drumului de centură existent. O centură de tip autostradă, pe la Monar – Jelna (…) a fost prima mea idee. Proiectul este derulat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, iar costul este de 70 milioane euro. Varianta de ocolire pe la Buduş este prea scumpă – mai spune Ovidiu Creţu şi nu-l scapă din vedere pe Gheorghe Tuţă, despre care afirmă că deţine un teren în zonă, teren pe lângă care ar trece şoseaua în Varianta 2 (Sud)… Doar 3 case ar trebui demolate – linişteşte primarul spiritele… Iar faptul că cel care dă “autorizaţia de construcţie” este Consiliul Judeţean, şi din asta rezultă cine hotărăşte această variantă de traseu. “Varianta 2 (Sud) duce la dezvoltare – a insistat Ovidiu Creţu. Ea a fost discutată aici, când a fost premierul Emil Boc , Ioan Oltean şi un director din minister”.

Andrei Rusu (PNL): “Varianta sudică, aşa cum a fost cerută de Consiliul Judeţean, nu am certitudinea că se vroia peste dealul Codrişor… Varianta aceasta nu poate fi “ocolitoare”, pentru că trece prin oraş (vezi podul Jelnei). Totodată discuţia, primarul a avut-o într-un cerc restrâns… Dar să nu nu veniţi în faţa Consiliului, să spuneţi ce se vrea, este incalificabil! Insistăm, d-le primar, să faceţi toate diligenţele, pentru reabilitarea centurii de nord…”.

Filip Moisil (PD-L): “Am aprobat, anul trecut, acel S.F. Pădurea Codrişor – Parcul municipal, pentru dezvoltarea bazei de agrement – turism. Ce facem acum?! E greu de dat înapoi… Cred că niciodată un asemenea proiect precum Varianta 2 Sud, nu o să-l aprobăm.

Din sală, a luat cuvântul prof. Hildegard Săcărea, care a constatat: “D-le primar, am impresia că faceţi acest proiect în defavoarea bistriţenilor! Câte benzi va avea? Două! Circulaţia va creşte, în timp: nu văd nicio motivaţie, pentru care cineva poate să accepte această lucrare. Nu pot să cred că această lucrare se poate face cu 70 milioane de euro…

Cine şi-a construit case, acolo, lângă “drumul de centură” – varianta actuală (pe lângă zona industrială), a făcut-o pe propria răspundere… Alţii şi-au construit-o la 50 de metri distanţă; ţinând cont de lucrarea viitoare la traseul centurii… Se vorbeşte, că dv. aţi avea nişte interese extraordinare, acolo!

…O nouă escaladare a bătăliei. Consilierul Molnar Dănuţ (PNL) cere preşedintelui de şedinţă, C-tin Rus, să supună la vot, “dacă acest Consiliu este de acord cu varianta şoselei de centură Sud, iar preşedintele Rus refuză, pentru că n-are “niciun document” pentru un aviz, fie şi negativ!

Primarul intervine, din nou, spunând că vrea să prezinte o… planşă cu această variantă, care face parte din “Planul de amenajare teritorială al judeţului”, ce datează din 2006. Iar, această proiecţie pune în valoare 900 de hectare teren (dinspre Viişoara spre Bistriţa şi dinspre… nord spre Livezile). Baza de agrement “Wanderland” (Dealu Cocoşu) va fi traversată de această centură ocolitoare… Despre costuri, ne spune IPTANA (proiectantul). În ce priveşte lărgirea… se va putea face “tip autostradă”.

Acuze din sală. Vasile Bindea, locuitor din zona ce va fi afectată: “Această centură trebuie să treacă la 1 km de unde ne aflăm noi acum, de Primărie, la 20-30 de metri de Parcul municipal, de Ştrand, de zona noastră sportivă… Trebuie, nu trei case demolate, ci sute de case! Trece pe lângă casa mea, la câţiva metri. Această centură trece pe sub coama Pădurii Codrişor, afectată de alunecări de teren. Oprim toată dezvoltarea oraşului. Oraşul trebuie să se dezvolte nu numai pe lungime, ci şi pe lăţime. Acest proiect este depus la Mediu, unde poate fi văzut.

S-a cerut proiectantului să facă doar modernizarea actualei centuri, de ce s-a ajuns la această variantă?”

Este ora 23,30 şi în sala de consiliu a Primăriei zăngănesc armele...

Preşedintele de şedinţă respinge, în continuare, supunerea la vot a punctului de vedere al Consiliului Local în chestiunea “şoselei de centură”. Illyes Istvan: “Să cerem proiectantului să vină cu o machetă în relief… cu varianta aceasta şi cu varianta care ocoleşte dealul Codrişor.

Avertizat că poartă răspunderea acestui moment, C-tin Rus supune, în cele din urmă, votului punctul de vedere al consilierilor. Voturi “pentru” realizarea centurii în Varianta 2 (Sud) – 2; voturi “împotrivă” – 13, “abţineri” – 1. Nu au votat 4 consilieri.

Iată filmul unui final de dezbatere, ce intră şi el în peisajul electoral al acestor zile. Bistriţenii urcă şi ei, cu succes, spre un loc fruntaş în topul politicianist – electoral 2009…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5