Lovituri sub centură

Centura de ocolire a Bistriţei, varianta Sud, din nou pe tapet

Primarul Bistriţei Ovidiu Creţu a început din nou campania de lobby pentru centura de ocolire, varianta Sud, invitând la şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local, parlamentarii judeţului nostru, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul, asta după ce oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) acuză conducerea Consiliul Judeţean şi Consiliul Local pentru pierderea investiţiei pentru centura de sud a Bistriţei şi-i somează să-şi asume responsabilitatea.

Într-o adresă trimisă administraţiei Consiliului Judeţean, Primăriei Bistriţa, precum şi Consiliului Local, conducerea CNADNR avertizează că municipiul Bistriţa ar putea pierde banii europeni pentru centura ocolitoare.

„CNADR se vede obligată să întreprindă demersurile legale pentru a nu mai continua elaborarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuţie şi a documentaţiei de licitaţie pentru varianta de ocolire Bistriţa din contractul de proiectare, respectiv contractul de finanţare. Astfel, fondurile alocate de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională vor fi retrase urmând ca în cazul în care se va dori finanţarea variantei de ocolire Bistriţa, o solicitare din partea autorităţilor locale să fie făcută într-un program ulterior de finanţare.

Întreaga responsabilitate cu privire la blocarea acestui proiect revine în egală măsură tuturor celor implicaţi, nu numai Primăriei Bistriţa, aşa cum se menţionează în adresa CJ B-N. Proiectul în cauză servea interesul locuitorilor Bistriţei. În faţa lor să vă asumaţi responsabilitatea, iar din punctul de vedere al CNADNR este o pierdere atât ca proiect de infrastructură de transport rutier, cât şi ca absorbţie a fondurilor nerambursabile alocate României de Comisia Europeană pentru care vă considerăm direct răspunzători", se precizează în comunicatul emis de CNADR.

Din acest motiv, CNADR susţine că, în cazul în care nu se reconfirmă certificatul de urbanism obţinut pentru varianta iniţială, varianta de Sud, se va pierde finanţarea, practic municipiul Bistriţa ratează şansa unei finanţări estimate la 174 milioane de euro.

Creţu: Ori varianta de Sud, ori nimic

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru a nu pierde finanţarea, nu există o altă variantă, decât varianta de Sud a centurii ocolitoare, în condiţiile în care există deja un studiu de fezabilitate de 1,2 milioane de euro.

,,Nu am ascuns niciodată că sunt partizanul variantei de Sud, şi am rămas susţinătorul variantei de Sud. Din fericire, spun eu, nu există o altă variantă, decât varianta de Sud. (…) Estimările sunt de 174 milioane de euro pentru această investiţie, din care 23,4 milioane de euro sunt despăgubiri pentru terenuri şi construcţii. Această investiţie va însemna pentru municipiul Bistriţa o şansă extraordinară, de aceea am ţinut să avem încă o discuţie. Până în 15 septembrie trebuie să le dăm celor de la CNADR un răspuns definitiv”, a afirmat Ovidiu Creţu.

În acest sens, edilul Bistriţei a convocat şedinţă extraordinară de Consiliu Local, joi, 9 septembrie, la care i-a invitat pe preşedinţii judeţeni ai celor trei partide, PDL, PNL şi PSD cu care a avut şi o serie de întâlniri pentru a se asigura că nu se opun proiectului şi că îşi vor influenţa consilierii pentru un vot favorabil.

,,Eu cred că vom abţine un aviz favorabil în şedinţa de joi”, a concluzionat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

În luna mai, consilierii municipali întruniţi în şedinţă extraordinară au decis ca varianta de Sud a centurii ocolitoare care presupunea traversarea Dealului Codrişor, a localităţii Jelna şi demolarea a trei case, să fie exclusă din discuţii.

La nici patru luni, traseul centurii de sud a Bistriţei este pus din nou pe tapet în Consiliul Local. Cu alte cuvinte, joi, se va decide soarta celui mai important proiect economic al judeţului...

Comentarii

21/10/10 12:26
Popescu

Primarul Bistritei: ,,Nu am ascuns niciodată că sunt partizanul variantei de Sud, şi am rămas susţinătorul variantei de Sud. Din fericire, spun eu, nu există o altă variantă, decât varianta de Sud.” Ce nesimtire sa faci o astfel de afirmatie cand tu ai o suprafata de teren in Zavoaie pe unde va trece traseul centurii care in mintea ta limitata este singura varianta. Cum poti sa spui ca este singura varianta sa distrugi cateva hectare din padurea Codrisor si sa aduci poluarea in cea mai linistita zona a orasului? Dar varianta pe la Monar, Budacul de jos, Jelna, Ghinda, Livezile care a fost propusa de ce nu a fost sustinuta de un primar responsabil cu un memoriu justificativ convingator? Chiar si varianta nord a centurii ocolitoare actuale este mai buna decat „unica varianta” din mintea primarului care are interese personale meschine in acest proiect major pentru soarta unui oraş. Un astfel de individ care pune mai presus interesele personale decât pe cele ale comunitatii nu are ce cauta in functia de primar.

10/09/10 14:22
Vizitator

""Cu alte cuvinte, joi, se va decide soarta celui mai important proiect economic al judeţului...""
Mai bine zis, " cu alte cuvinte, joi se va decide soarta nefericita a cetatenilor Bistritei" , pt ca avem un primar de 2 bani, care nu stie sa organizeze nici macar zilele Bistritei, iar acum vrea sa demoleze casele oamenilor cu centura lui "ocolitoare". Intrebare: primarul asta nu s-a saturat inca de bagat bani in buzunar? I-a santajat pe cei din comisie sa voteze in favoarea lui !!! Cata nesimtire! Primarului Bistritei nu-i pasa deloc de parerile noastre, ale cetatenilor! Prefera sa aiba el beneficii, dar sa bage oamenii in spitale cu atata stres si cu atata circ! Rusine primarului municipiului Bistrita! As vrea foarte mult sa ajunga povestea asta pe un canal de televiziune foarte cunoscut, inainte ca "extraordinarul" nostru primar sa ne demoleze casele si sa ne lase pe drumuri!!!! si noi,cetatenii strazilor si caselor ce urmeaza a fi demolate o sa il facem de rusine in toata tara daca nu inceteaza cu ideile astea tampite!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5