SELF-service pentru şomerii şi angajatorii bistriţeni

*viza lunară pentru şomeri devine electronică

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea de Muncă Bistriţa-Năsăud inaugurează astăzi un centru de tip self-service care va oferi deschidere şi transparenţă totală pentru şomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru firmele bistriţene. Spaţiul a fost amenajat în cadrul proiectului „PROmovarea serviciilor de tip SELF-service”, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, aceste centre fiind organizate în toate sediile agenţiilor judeţene şi în cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti.

Centrul de self-service va avea mai multe aplicaţii pentru beneficiarii AJOFM Bistriţa-Năsăud, precum declaraţii infochioşc, LMV infochioşc, afişare electronică, viză electronică, menţionează purtătorul de cuvânt Adina Sigartău. Pentru a utiliza aceste aplicaţii, şomerii bistriţeni şi nu doar ei nu au nevoie de o experienţă în lucrul cu calculatorul, aceştia lucrând pe ecrane de tip Touch Screen.

Viza electronică este o aplicaţie software destinată persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care acum trec lunar pe la uin angajat AJOFM BN pentru efectuarea operaţiei de viză lunară. De acum înainte, totul devine electronic, „Utilizarea aplicaţiei se face prin apăsarea cu degetul pe ecranul tactil a dispozitivului. Prin intermediul acestei aplicaţii se realizează autentificarea persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă. Autentificarea se face pe bază de amprentă. Doar persoanele înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de munca vor putea să se autentifice”, se arată în datele furnizate de AJOFM BN. Printr-o simplă „atingere”, persoana va vizualiza informaţiile despre indemnizaţie (plăţi anterioare, plăţi rămase, perioadă), vizualizarea informaţiilor despre solicitant, vizualizarea următoarei date de viză, efectuarea vizei în ziua de viză (marcarea ca şi prezent la viză). În timpul procesului de viză se efectuează o mediere (o căutare de locuri de muncă vacante în raport cu calificările solicitantului). În cazul în care se găseşte un loc de muncă, se emite o repartiţie. Daca se găseşte loc de muncă şi nu se acceptă persoana, se propune încetarea dosarului şi se înştiinţează persoana.

Mai mult, şomerul va putea să vizualizeze lista cu cursurile existente la AJOFM, lista cursurilor urmând să fie filtrată în funcţie de calificările persoanei şi opţiunile introduse.

LMV infochioşc este o aplicaţie informatică destinată în special persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă vacant. În fapt, LMV infochioşc permite căutarea şi vizualizarea anumitor detalii a locurilor de muncă disponibile în sistemul informatic SIANOFM. Căutarea unui loc de munca vacant se poate efectua după codul COR sau a denumirii meseriei şi la sfârşitul căutării se afişează pe numărul de locuri de muncă găsite în sistemul informatic. Dacă se găseşte un loc de muncă vacant care corespunde cerinţelor persoanei, se oferă posibilitatea tipăririi unui bon cu informaţiile necesare pentru funcţionarul public de a emite o repartiţie pentru acel job.

Afşarea electronică a informaţiilor din piaţa muncii este rezervată tuturor categoriilor de beneficiari. În fapt, pe un calculator

Veţi găsi informaţii despre locuri de muncă vacante, cursuri de formare profesională organizate de către agenţia locală, situaţii statistice, rata şomajului, cele mai căutate locuri de muncă etc. De asemenea această aplicaţie va prezenta informaţii despre angajatori, informaţii de uz general pentru şomerii/angajatorii (informaţii legislative, acte necesare pentru diverse situaţii, anunţuri) etc.

Agenţii economici bistriţeni au la dispoziţie aplicaţia “declaraţii infochioşc”, angajatorii având posibilitatea de depunere a declaraţiilor la fondul de şomaj fără intervenţia unui funcţionar public. După autentificarea agenţilor economici prin introducerea CNP-ului persoanei autorizate să depună declaraţia, se vor afişa anexele declaraţiei ce urmează a fi depusa, se vor salva datele în baza de date a declaraţiilor şi, în cazul preluării cu succes a declaraţiei, se tipăreşte un bon cu numărul declaraţiei şi alte date.

Aplicaţiile minunate, mai greu cu locurile de muncă

Proiectul derulat de ANOFM este, într-adevăr, adaptat vremurilor informaţionale. Partea nefericită este că atunci când vrei să vezi locurile de muncă, surpriză…sunt doar 137, iar şomeri sunt peste 7000. Numai în zona Bistriţei, unde va fi dat în funcţiune şi acest centru self-service, sunt peste 2800 şomeri. În rest, numai de bine, am mai absorbit ceva fonduri europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5