Criza se acutizează

În semestrul I al anului, au ieşit din câmpul muncii 11.286 angajaţi

În prima jumătate a anului, 11.286 de persoane au ieşit din câmpul muncii. Datele sunt furnizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, care arată că după primele şase luni a scăzut drastic numărul angajaţilor în comparaţie cu anul trecut.

Numărul de contracte individuale de muncă active în evidenţa ITM B-N la 3o iunie 2009 este de 50.135 de contracte , din care 7.039 au fost înregistrate în primul semestru al anului.

„Din numărul contractelor înregistrate în semestrul I , 5.346 sunt contracte individuale de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată (1 contract de muncă la domiciliu), 319 contracte individuale de muncă cu timp parţial pe durată nedeterminată, 1.363 contracte individuale de muncă cu normă întreagă pe durată determinată, 11 contracte individuale de muncă cu timp parţial pe durată determinată”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Oana Paşcu, purtător de cuvânt ITM B-N.

De la începutul anului şi până la sfârşitul anului, s-au înregistrat la ITM B-N doar 304 angajatori noi, spre deosebire de 570 de angajatori, câţi au fost anul trecut. În prezent, în evidenţa ITM figurează 12.231 angajatori, dintre care 5.881 angajatori activi, 4.028 angajatori pasivi şi 2.322 angajatori radiaţi.

A scăzut numărul accidentelor de muncă, dar a crescut numărul victimelor

În prima jumătate a anului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud au fost declarate 26 de accidente de muncă, din care două mortale.

„Dintre cele 26 de accidente de muncă, 23 de accidente s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă şi un accident de traseu cu 18 victime, din care 3 morţi. Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut numărul accidentelor de muncă, dar a crescut numărul victimelor”, spune Julia Stejerean, director coordonator ITM B-N.

Munca la negru

Cazurile în care inspectorii ITM nu fac rabat de la amenzi vizează munca le negru. Spre deosebire de anul trecut, a scăzut numărul angajatorilor care nu respectă legislaţia muncii.

„Au fost constate ţi sancţionate contravenţional 37 de angajatori care au primit la muncă persoane pentru care nu au fost întocmite contracte individuale de muncă. În primul semestrul al anului, inspectorii ITM au constatat 37 de astfel de cazuri, în scădere faţă de anul trecut, când au fost depistat 53 de cazuri”, a precizat Julia Stejerean, director coordonator ITM.

În primele şase luni ale anului, în urma acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare de 82.000 lei, pentru un număr de 54 de persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă.

Julia Stejerean a mai spus că activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud va continua şi în perioada următoare, având ca prioritate îndeplinirea obiectivelor stabilite în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, soluţionarea cererilor şi petiţiilor adresate instituţiei de cetăţeni, precum şi determinarea angajatorilor pentru a crea condiţii mai bune în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea la locul de muncă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5