Senatorul Ioan Deneș, despre vânarea urșilor ca prevenție: Este o necesitate! Ursul s-a plimbat pe o stradă din Beclean, prin Bistrița și în alte orașe!

Senatorul social-democrat Ioan Deneș a intervenit în plenul Senatului la dezbaterea inițiativei legislative privind modificarea Legii vânătorii, în sensul introducerii cotei de prevenție la vânarea ursului brun.
"Această iniţiativă legislativă a pornit şi a fost necesar să vină în plenul Parlamentului pentru că trăim în România o realitate pe care o ştim cu toţii, şi anume ursul brun a devenit un obişnuit al localităţilor noastre. Există şanse foarte mari să ne întâlnim cu el şi pe străzile oraşului în care locuim şi unora dintre conaţionalii noştri chiar li s-a întâmplat acest lucru. Domnul senator Tanczos Barna, fost ministru, a ştiut, a fost mai tehnic în expunerea acestei iniţiative legislative, eu voi fi mai practic în a vă spune de ce a fost nevoie de această iniţiativă legislativă care e doar un prim pas în a rezolva problema pe care v-am spus-o anterior. Am să vă spun trei lucruri care caracterizează această specie: ursul brun este un animal aflat în vârful lanţului trofic, singurul lui duşman este omul; este un animal teritorial, nu suportă semenii lui în teritoriul pe care l-a ocupat, un exemplar mai puternic din specie; este un animal oportunist. Când constată că face mai repede rost de mâncare, revine în acea zonă. Astea sunt realităţile, domnilor de la USR, citiţi dacă nu le cunoaşteţi.
În urmă cu o săptămână şi jumătate, în oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde locuiesc, niciodată din cei 50 de când stau în localitate nu s-a întâmplat să aud că vreun urs a colindat vreo stradă a oraşului sau în proxima vecinătate. S-a trimis un RoAlert că un rus brun este pe o stradă vecină, se plimba nestingherit. În urmă cu câteva ore, pe acea stradă, o vecină de-a mea şi-a plimbat copilul şi nu a ştiut să răspundă ce făcea dacă se întâlnea cu acest urs. În urmă cu trei săptămâni, un exemplar de urs s-a plimbat pe străzile din municipiul Bistriţa şi ştiţi multe localităţi din ţară unde se întâmplă aceste lucruri. Cred că această iniţiativă legislativă este o necesitate, dar este doar un prim pas în reglementarea acestei realităţi pe care o avem în România. Grupul PSD va vota pentru această iniţiativă legislativă", a transmis parlamentarul bistrițean, fost ministru al Apelor și Pădurilor.
De altfel, proiectul a fost adoptat cu 61 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri. Potrivit proiectului, 426 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 de exemplare în cadrul acțiunilor de intervenție.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5