Senatorul Ioan Simionca, de Ziua Veteranilor de Război: Întreaga mea recunoștință pentru curajul și spiritul de sacrificiu al militarilor români

 

Încă din 1902, la data de 29 aprilie, sărbătorim în urma decretului dat de către regele Carol I, Ziua Veteranilor de Război, care au luptat și și-au dat viața pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
Autoritățile au marcat această zi prin acțiuni concrete în sprijinul veteranilor și a văduvelor de război. Adresez pe această cale multă sănătate și întreaga mea recunoștință pentru curajul și spiritul de sacrificiu de care militarii români au dat dovadă în timpul războiului, este mesajul transmis de senatorul Ioan Simionca.

***  

An de an, la 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, aceasta fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007.

Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ''veteran de război'', în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 4100 de veterani de război, circa 100 de văduve de război şi în jur de 43.000 de văduve de veterani de război.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5