Servicii gratuite de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială pentru copii cu tulburări din spectrul autist

În acest moment, copiii cu autism de judeţul Bistriţa-Năsăud nu beneficiază decât foarte rar de servicii de kinetoterapie doar în sistem privat, contra cost, deci nevoile de kinetoterapie ale unui copil cu TSA sunt acoperite într-o măsură extrem de mică. În ceea ce priveşte terapia prin integrare senzorială, situaţia este mai gravă, niciun serviciu de stat nu asigură copiilor cu autism acest tip de terapie atât de necesară.

Prin proiectul „Servicii gratuite de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială pentru copii cu tulburări din spectrul autist”, proiect cofinanţat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, se urmăreşte creşterea eficienţei terapiei de recuperare a copiilor cu autism din judeţ prin facilitarea accesului acestora la servicii de kinetoterapie şi integrare multisenzorială gratuite, precum şi achiziţionarea de echipamente pentru dotarea sălii de kinetoterapie, ne comunică Ana Dragu, preşedinte Asociaţia Autism Europa Bistriţa.

„Ne bucurăm că am câştigat această finanţare prin programul de finanţări nerambursabile al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Era un serviciu extrem de important pentru copiii cu autism iar kinetoterapia în cazul lor necesită o pregătire suplimentară a kinetoterapeutului”, au explicat specialiştii Centrului. Până în acest moment, în cadrul proiectului s-a reuşit achiziţia materialelor necesare pentru echiparea şi dotarea sălii de kinetoterapie şi s-au desfăşurat o sută de ore de terapie individuală cu 20 de copii din cadrul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”, Bistriţa cu ajutorul kinetoterapeutului Ana Toma.

Este un prim pas către oferirea unui număr cât mai mare de servicii gratuite, aşa cum ne dorim. În prezent beneficiarii Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa beneficiază, pe lângă serviciile de kinetoterapie gratuite şi de consiliere psihologică şi psihoterapie oferite de psiholog Anda Madar (pentru părinţi), dar şi de şedinţe de desensibilizare stomatologică gratuite prin proiectul „Zâmbetul Micului Prinţ” derulat în parteneriat cu medicul stomatolog Doru Stere. De asemenea, o parte din copiii noştri, în funcţie de fondurile de care dispunem, beneficiază de şedinţe de terapie comportamentală şi însoţire gratuită la grădiniţă”, cu sprijinul cadrelor didactice de la Grădiniţa Căsuţa cu Poveşti ANL, Bistriţa”, spune Ana Dragu, preşedintele Asociaţia Autism Europa.

Asociaţia Autism Europa Bistriţa oferă încă din anul 2007, servicii de informare, conştientizare, consiliere şi educare, organizare de cursuri de instruire în beneficiul copiilor cu tulburări din spectrul autist din judeţul Bistriţa-Năsăud, al familiilor acestora, al specialiştilor şi al întregii comunităţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5