O vară de neuitat la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa cu ZERO fonduri publice

În cursul acestui an ne-am propus şi am reuşit cu ajutorul prietenilor şi colaboratorilor noştri, să le oferim copiilor din cadrul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism ”Micul Prinţ” Bistriţa o serie de activităţi speciale gratuite, cu impact terapeutic semnificativ care vor transforma această vară într-una de neuitat.

Pe de o parte, copiii beneficiază de două ori pe lună de şedinţe de echitaţie gratuite la Refugiul „Caii Lupilor” de la Şieu Sfâtu. Responsabili pentru această bucurie sunt partenerii noştri de la ”Casa Ema” Bistriţa care au strâns fonduri de Paşte pentru ca micuţii cu tulburări din spectrul autist să aibă acces susţinut şi constant la şedinţele de călărie. Dar şi proprietarii refugiului ecvestru: Simi şi Ioana Crăciun.

Terapia ecvestră este recomandată în nenumărate afecţiuni, cum ar fi: autism, probleme de limbaj, sechele de poliomielită, encefalie, tulburări de comportament, epilepsie, paralizii, scleroză multiplă, tulburări de vedere şi diverse altele.
Deşi nu este o terapie cu prea multe studii care să îi susţină eficienţa, hipoterapia este îndeajuns de importantă în dezvoltarea copilului cu TSA, fiind asimilată unui joc social.

Efectele pozitive ale călăriei terapeutice sunt de ordin fizic: îmbunătăţirea echilibrului, reducerea spasticităţii, îmbunătăţirea coordonării, reflexe mai rapide şi îmbunătăţirea planificării motrice. Integrarea senzorială stimulează simţul tactil atât prin atingere, cât şi prin stimuli de mediu. Proprioreceptorii sunt activaţi, rezultând astfel îmbunătăţirea percepţiei de sine. Călăria îmbunătăţeşte postura corpului şi dezvoltă coordonarea ochi-mână. În plan psihic se constată creşterea încrederii în sine (oferită de controlul asupra calului), relaxarea musculaturii prin mişcări repetate, dezvoltarea răbdării, creşterea capacităţii de asumare a responsabilităţii, controlul emoţional şi autodisciplina. Nici aspectul social nu este de neglijat, călăria contribuind la dezvoltarea interacţiunii şi grijii faţă de animal care vor avea ca efect independenţa, dezvoltarea relaţiei (de prietenie) dintre două fiinţe, dezvoltarea dragostei, dar şi a respectului faţă de animale.

Tot ”Casa Ema” le oferă copiilor posibilitatea de a beneficia de acces gratuit la aquaterapie însoţiţi de terapeuţi şi părinţi. „Prin acest program în urma căruia o parte din beneficiarii noştri au acces gratuit la piscină însoţiţi de părinţi sau terapeuţi, în intervale orare convenite prin protocol, urmărim diversificarea formelor de terapie la care copiii au acces. Persoanele cu autism au dificultăţi de percepţie senzorială pe care cei mai mulţi dintre noi nu le cunoaştem sau înţelegem. La suprasarcini, se angajează în comportamente inadecvate menite să le distragă atenţia. În apă însă, cu toţii ne bucurăm la fel, iar aquaterapia le oferă copiilor acces la manifestarea liberă a comportamentelor autostimulative, fără conotaţiile sociale negative asociate.

Un alt parteneriat neaşteptat şi foarte frumos, e cel care a debutat sâmbăta trecută la Colibiţa. Propunerea de a colabora a venit din partea profesorului Horea Stefanescu, din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a UBB, extensia Bistriţa. În urma acestui parteneriat, copiii vor beneficia de activităţi sportive cum ar fi: canotajul pe lacul Colibiţa, plimbări pe munte şi, sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă proiectele lor se vor concretiza, şi de căţărare pe panouri special amenajate. Acestea se combină perfect cu orele de kinetoterapie gratuită oferite de Asociaţia Autism Europa Bistriţa şi nefinanţate, în acest an, prin proiecte nerambursabile.

”Pentru copii aceste experienţe sunt esenţiale. De foarte multe ori părinţii copiilor cu dizablităţi, copleşiţi de dificultatea vieţii de zi cu zii, de terapiile de recuperare obligatorii - şi nedecontate de Statul Român în judeţul nostru şi doar sporadic în ţară - nu îşi permit să le ofere copiilor cu tulburări de dezvoltare aceste bucurii care sunt totodată oportunităţi de dezvoltare a inteligenţei sociale şi de adaptare la mediu. După orele de terapie extenuantă, copiii se bucură de aceste prilejuri de relaxare. Aici intervine implicarea comunităţii căreia îi suntem recunoscători pentru sprijinul necondiţionat pe care îl oferă acestor copii şi, indirect familiilor lor. Este esenţial, cu atât mai mult cu cât implicarea Statului în oferirea de servicii integrate pentru persoanele cu TSA este virtual nesemnificativă”, a declarat Ana Dragu, preşedinte AAE, vicepreşedinte al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist din România.

Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinţ" Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5